Wat doe jij eigenlijk?

De zakelijk directeur van Endemol hoopt op frikadellen bij de lunch

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Lucas Goes (52), zakelijk directeur van mediabedrijf Endemol.

Hoe heb je geluncht?

“We lunchen altijd gezamenlijk met het bedrijf in ons eigen restaurant. Het is een divers gezelschap, heel internationaal. Ik hoop altijd dat ze frikadellen hebben, dat gebeurt één keer per week. Soms zelfs twee keer, dan heb ik mazzel. Maar vandaag niet, helaas. Wel een gekookt eitje. En een stukje van een enorme slagroomtaart, ter ere van een kijkcijferrecord van Miljoenenjacht.”

Wat doe je op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Om de hoek bij ons Endemol-kantoor zit een McDonald’s. Daar haal ik wel eens een McKroket. Oh nee, zo lijk ik wel heel vraatzuchtig, eerst al die frikadel, maar dat ben ik helemaal niet.”

“We zitten ook vlakbij de Amsterdam ArenA. Ik ga wel eens even naar buiten een frisse neus halen en me dan vergapen aan de mooie spullen en nieuwe kleding in de Ajax-fanshop. Tegen mijn collega’s zeg ik gewoon ‘ik ben effe weg’. Ik doe dat namelijk liever voor mezelf.”

Lucas Goes van Endemol onder zijn lievelingsschilderij: “Met optimisme kun je alles oplossen.”

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Waar sta je nu? Hoe ziet je werkplek eruit?

“Ik zit op mijn kantoor, in een makkelijke stoel, onder het schilderij met de tekst ‘Lust for life’. Dat is de plek waar ik vaak zit als ik lang aan het bellen ben. Soms gaan de gesprekken niet zoals ik wil, dan kijk ik even naar het schilderij, dat helpt. Iggy Pop, dat nummer geeft echt energie.”

Hoeveel had je vanmorgen in je inbox? En hoeveel heb je beantwoord?

“Nul, want ik houd mijn mailbox verschrikkelijk goed bij. Ook ’s avonds en in het weekend. Gemiddeld krijg ik 40 tot 60 e-mails per dag. De helft kan ik lezen en gelijk weggooien. Dan blijven nog 20 of 25 berichten over waar ik iets mee moet doen, meestal korte acties. Vier of vijf e-mail vragen om langere actie, daar ga ik ’s avonds mee naar huis.”

Waar lig je van wakker?

“Ik heb afgeleerd om ergens wakker van te liggen. In het begin van mijn loopbaan lag ik wel eens wakker, maar na een poosje had ik door dat het niks uitmaakt. Ik zet nu de knop om als ik ga slapen en tot mijn verbazing lukt dat goed. Als ik opsta, zijn de problemen er natuurlijk meteen weer, maar ik neem mijn werk dus niet mee naar bed.”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Mijn overtuiging is dat je echte vrienden al eerder opdoet, op de middelbare school of tijdens je studententijd. Dat is het groepje dat ik echte vrienden kan noemen. Ik heb veel goede collega’s die vrienden hadden kunnen zijn, maar doordat ze eerst collega’s zijn is het niet zo gelopen. Toch is het fijn, zo’n vertrouwensband binnen een werkrelatie. Dat voelt als vriendschap.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook met de directeur van Duinrell in zijn eigen attracties en een directeur die op zijn werk bier drinkt.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.