Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CZ boekt meer winst en gebruikt dat geld om de premies te verlagen

CZ boekt meer winst, maar wil dat niet allemaal zelf houden.
CZ boekt meer winst, maar wil dat niet allemaal zelf houden. Foto ANP

CZ heeft vorig jaar veel meer winst gemaakt dan in 2013. Die extra verdiensten worden niet onnodig opgepot, zo beloofde bestuursvoorzitter Wim van der Meeren vandaag bij het presenteren van de cijfers. Van der Meeren wil de winst mede gebruiken om de zorgpremies voor verzekerden betaalbaar te houden.

De op twee na grootste zorgverzekeraar van Nederland hield vorig jaar een bedrag van 315 miljoen euro over, ruimschoots meer dan de 191 miljoen van een jaar eerder. Ook de omzet van CZ steeg, met bijna 280 miljoen euro, naar 8,4 miljard. Dat kwam mede doordat de premies vorig jaar hoger waren dan in 2013.

Een te optimistische raming

Dat die premies hoger waren, had volgens Van der Meeren te maken met de ramingen. Die waren vanwege de onzekerheden waar verzekeraars mee te maken hebben voorzichtig, zo stelt hij. Van der Meeren:

“CZ moet immers ook in tegenvallende jaren die zorg kunnen organiseren waarop onze klanten recht hebben.”

Een deel van het verdiende geld wordt nu gebruikt om de premies niet te snel te laten stijgen. Dit jaar gebruikte CZ al 440 miljoen euro uit zijn reserves om de lasten voor verzekerden voor 2015 te beperken. Die stegen weliswaar wel, maar minder snel dan wanneer die reserves niet waren ingezet, aldus Van der Meeren.

Gemiddeld scheelt dat klanten van CZ dit jaar 147 euro aan premie, stelt hij. De winst van vorig jaar wordt de komende jaren gebruikt om de premies scherpte kunnen prijzen. Het bedrag wordt gespreid over meerdere jaren, aldus Van der Meeren, “zodat de premie ook over meerdere jaren zich stabiel kan ontwikkelen.”

Lees ook op NRC Q: “Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand”.