‘Charlotte Gainsbourg? Ik denk: stik er maar in’

Werkt hard voor de perfecte film, waar alles op zijn plaats valt. Geen Nederlandse film, maar over Virginia en Leonard Woolf en Vita Sackville-West. Charlotte Gainsbourg gaf niet thuis. „Ik denk dat ze me stom vond.”

Foto Roger Cremers

Madame Bovary verfilmen, met Michael Fassbender werken, de nieuwe James Bondfilm maken, een budget van 80 miljoen euro… dat zijn allemaal niet mijn dromen. Ik denk dat dit soort dingen wel in mijn bereik ligt, als ik het echt wil. Mijn idee is: alles wat je heel graag wilt, lukt door hard te werken.

„Waar ik wel van droom, is het vinden van de balans om een perfecte film te maken. Een film die helemaal klopt. Want losse scènes die geweldig mooi of ontroerend zijn, dat lukt wel. Maar een film waar álles op zijn plek valt, is me nog nooit gelukt.

„Wanneer een film helemaal klopt, is moeilijk uit te leggen. Dat is iets ongrijpbaars. Shame is zo’n film. Daar komen vorm en inhoud perfect samen. De acteerprestaties zijn geweldig, het camerawerk is mooi. Het samenbrengen van de juiste ingrediënten is waar ik altijd naar op zoek ben als regisseur.

„Maar tijdens het maken van een film heb je niet overal invloed op. Bij Zurich moest ik voor een bepaalde scène zon hebben, maar het regende die dag. Dan kan ik het niet uitstellen, er moet worden gedraaid. Je kan dan nog wel iets doen met kleurcorrectie en zo, maar ik blijf dat gewoon zien.

„Ik hoop meer internationaal te gaan werken. Dan heb je meer mogelijkheden, meer mensen met wie je kunt samenwerken. Nederland is een dorp en dat voelt benauwd. Ik wil dit dorp ontvluchten. De filmwereld is hier zo klein, ik heb de behoefte om verder te kijken.

„Nu ben ik bezig met het zoeken van Engelse actrices voor een nieuw project: Vita & Virginia. Een film over het leven van Virginia Woolf, maar dan een kant van haar die nog niet is verfilmd. Ze was namelijk getrouwd met een man, Leonard Woolf, maar dat was meer vriendschap dan een relatie. Ze hadden ook geen seks. Toen de schrijver Vita Sackville-West in haar leven kwam, kreeg ze een seksuele relatie met haar. Maar veel mensen waarschuwden haar voor het wilde leven van Vita.

„Voor de rol van Virginia heb ik een half uur geskypet met Charlotte Gainsbourg. Die leek me wel geschikt. Zij heeft ook een beetje een vage, intellectuele uitstraling. Ze was heel aardig op Skype, maar vlak voordat ik haar zou ontmoeten op de Berlinale in Berlijn werd ik afgezegd door haar manager. Het lag niet aan mij, maar ze was toch niet geïnteresseerd. Nu denk ik dat ze me stom vond, een snottebellenmeisje. Ik ben natuurlijk ook geen Lars von Trier of Wim Wenders. Ze gaat Independence Day 2 doen. Dus ik denk: stik er maar in.”

    • Yasmina Aboutaleb