Brieven

Strategisch is anders

Voor het interview met Astrid van Heumen (4/4) wordt de keuze gegeven tussen de apen- of de schaaktafel. De bedoeling van de schaaktafel bleef duister. „Welk schaakstuk zet ik waar en wat is de volgende strategische zet?” Hoe strategisch kan het worden als het bord verkeerd ligt (een kwartslag gedraaid) en zowel de koning als de dame aan beide kanten verkeerd zijn opgesteld?

Schaken en media is lastig

Schaken en de media, het blijft een lastige combinatie. Als een personage in een film schaakt, dan zien we doorgaans iemand die briljant is, maar ook eenzaam en niet zelden krankzinnig. Het schaakbord waar Van Heumen achter zit (4/4), staat er om een andere reden. Schaken wordt gebruikt als toonbeeld van strategisch denken: executive search, commodity trading, de juiste mensen op de juiste posities. Jammer alleen dat het bord verkeerd staat.

Bert Botma

Zelfmoordpreventie

Vermeld hulplijn bij stuk

Het is niet uw taak om u bezig te houden met zelfmoordpreventie. Maar de krant heeft invloed en daarmee verantwoordelijkheid. Als de redactie ongewild mensen tot een fatale stap kan prikkelen, is zij moreel verplicht zich daarvan rekenschap te geven. Kan ze levens redden door bij elk stuk over zelfmoord de hulplijn te vermelden, zoals Hendrik Spiering voorstelt (28/3), moet ze dat doen. Zelfmoord is zelden een ‘zelfgekozen dood’ en ‘laatste keus’, zoals de overigens zeer genuanceerde Sjoerd de Jong suggereert. Veel vaker is het een wanhoopsdaad op een moment van bewustzijnsvernauwing. Dan is er geen besef van het verdriet van achterblijvende familieleden, alleen van de pijn die moet ophouden. Dit bleek ook uit interviews van mij en Jan Swinkels met overlevenden van een zelfmoordpoging: „Ik zocht naar rust, want het leven was voor mij al een hele tijd ondraaglijk. Ik kan me nu niet goed meer voorstellen hoe het voelde om zo ziek te zijn in mijn hoofd dat ik die stap zette.” Zij vond een passende therapie en genas. Ik wil niet de nood bagatelliseren van iemand die echt niet verder kan; goed dat euthanasie ook bij psychisch lijden mogelijk is. Al blijft het moeilijk te bepalen wanneer er geen hoop op een beter leven is.

Monique Janssens Auteur Een tweede leven: Ware verhalen over zelfmoordpogingen (2008)

Correcties en aanvullingen

Peter van Dijk

PvdA’er Peter van Dijk in Politieke oproep arts/gedeputeerde aan patiënten valt verkeerd (2/4, p. 3) werd op 18 maart niet opnieuw in de Provinciale Staten gekozen. Hij kreeg onvoldoende stemmen.

Sunnitisch/shi’itisch

In het commentaar Uitzichtloze strijd in Jemen (3/4, p. 2) zijn de termen shi’itisch en sunnitisch door elkaar gehaald. Correct is: sunnitisch Saoedi-Arabië en shi’itisch Iran.

    • Monique Janssens
    • Gerard Diependaal
    • Bert Botma