Acties gaan door, onduidelijk of bezetters Maagdenhuis vertrekken

De bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam heffen hun bezetting na ruim een maand op. Dat hebben de studenten toegezegd aan de eigenaar van het pand, de Universiteit van Amsterdam. De studenten hebben echter zojuist aangekondigd dat de acties tegen het universiteitsbestuur worden voortgezet.

Actievoerende studenten in het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Actievoerende studenten in het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Foto: ANP / Remko de Waal

De bezetters van het Maagdenhuis hebben het vertrouwen in het bestuur van de UvA opgezegd. Onduidelijk is of ze zondag zullen vertrekken, zoals de uitkomst leek van onderhandelingen. Een woordvoerder van de UvA liet vanochtend weten dat de bezetters zondagavond om 21.00 uur zouden vertrekken, maar de bezetters ontkenden dit later.

De studenten zeiden vanochtend op een persconferentie dat de acties maandag op een “andere, hardere manier worden voortgezet”. “We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten”, aldus de bezetters in een verklaring. De studenten zeggen dat de vertrouwensbreuk met het College van Bestuur “definitief en onherstelbaar” is. De actievoerders hebben het gevoel dat er de afgelopen tijd geen resultaat is geboekt bij het doorvoeren van meer democratie op de universiteit. “Het college van bestuur heeft minachting getoond voor de oprechte wens van de academische gemeenschap tot constructieve oplossingen.”

Een aanwezige woordvoerder van de UvA reageerde zeer verbaasd op die laatste mededeling. Gisteravond is volgens hem een akkoord gesloten tussen de studenten en het CvB over een aantal onderwerpen. Onderdeel daarvan was dat het Maagdenhuis zou worden verlaten. “Er was een akkoord met de onderhandelaars namens De Nieuwe Universiteit”, aldus de woordvoerder. “Kennelijk zijn er een paar mensen die zich hier niet achter kunnen scharen.”

Historische plek

Het Maagdenhuis werd eind februari bezet, nadat studenten eerder al elf dagen een ander gebouw van de UvA, het Bungehuis, hadden bezet. De bezetters eisen, gesteund door studenten én docenten van de Amsterdamse universiteit, meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten.

Het Maagdenhuis is een historische en symbolische locatie. Het rijksmonument werd meerdere malen bezet door studenten. De eerste keer was in 1969. Studenten eisten toen ook inspraak in het universiteitsbestuur. De bezetting werd na vijf dagen hardhandig beëindigd door de politie. In elk daaropvolgend decennium werd het Maagdenhuis wel een keer ingenomen. De laatste keer was in februari 2005, door studenten en scholieren die protesteerden tegen hoger collegegeld en minder medezeggenschap.