België bombarderen, dat is wel overdreven

Senator John McCain, voormalig presidentskandidaat (2008) in de Verenigde Staten, wil Poetin hoe dan ook te grazen nemen. Als de economische boycot van Rusland niet helpt, dan moet er maar een schepje bovenop: verklaar het WK voetbal dat in 2018 in Rusland wordt gehouden taboe. Samen met twaalf andere senatoren, zowel Republikeinen als Democraten, heeft McCain vorige week een brief naar de FIFA gestuurd. Per kerende post zo ongeveer kwam het afwijzende antwoord. Hoewel een sportboycot als onderdeel van een politieke en economische boycot niet onlogisch klinkt – de senatoren wezen op de veertig landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld. Ook ‘voetbalnaties’: bijna de helft nam deel aan het WK van vorig jaar, in Brazilië.

Bij de FIFA dachten ze misschien: waarom wij weer, waarom toch altijd het voetbal als politiek instrument gebruikt? Dit jaar had je in Rusland al het WK shorttrack. Iemand over een boycot gehoord? McCain soms? Het WK zwemmen, deze zomer in het Russische Kazan, dat mag wel? En, hoogst verdacht, waarom begint John McCain niet over het WK ijshockey dat volgend jaar in Rusland wordt gespeeld. Is dat soms omdat Sarah Palin, McCains running mate in 2008, zich afficheerde – onder veel meer – als ice hockey mom? En toch niet omdat John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, van dat – in McCains ogen – slappe – beleid, vroeger ook zo graag tegen een puck sloeg?

John McCain, hoe zuiver zijn uw motieven?

Bij ijshockey en zwemmen zijn de Amerikaanse kansen op succes, op titels, aanzienlijk groter dan bij die rare sport die uit Europa is overgewaaid, dat soccer, zo’n sport voor mietjes waar je niet eens een helm bij hoeft te dragen. (Zeggen sommige Amerikanen.) Maar wel een mondiale sport die politiek uit te buiten valt. McCain, die graag op de trom roffelt, bepleitte in 2006 al Iran te verbieden aan het WK in Duitsland mee te doen. Mislukte.

Wacht even: John McCain wilde in 2014 ook 20.000 Amerikaanse militairen naar het WK voetbal in Brazilië sturen om het nationale team te helpen „to finish the job”. En tijdens datzelfde toernooi stelde hij voor om België te bombarderen, nadat dit land („een schurkenstaat”) de VS met 2-1 had verslagen. „President Obama moet onmiddellijk militair ingrijpen”, zo zei hij tegen Fox News.

Is dat echt zo? Nee, dat is niet zo, maar in The Daily Current gaan ze zo over je schrijven als je af en toe doorslaat. Als je te veel ijzer vreet, gaan ze je geharnaste taal ironiseren.

Je hebt ook ernstige leugens, en in die categorie moet een bewering worden geplaatst van Human Rights Watch over een WK dat ten minste zo omstreden is: Qatar 2022. Hardnekkig blijven de beweringen dat bij de bouw van de stadions die voor het voetbaltoernooi in dit Arabische land nodig zijn, honderden gastarbeiders om het leven zijn gekomen. Bezweken door de hitte, onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. In zijn World Report 2015 schreef Human Rights Watch dat er al „honderden Zuid-Aziatische gastarbeiders in lijkenzakken naar huis zijn gestuurd terwijl de autoriteiten oproepen negeren om een onderzoek naar hun dood in te stellen”.

Beweringen over gesneuvelde bouwvakkers werden al eerder in sommige media gedaan. Correspondent Judith Spiegel was vorig jaar ter plekke in het kleine land en constateerde dat er nog geen enkel stadion in aanbouw was. Dit jaar ging ze weer naar Qatar en rapporteerde in NRC Handelsblad en Hard gras dat er nauwelijks was begonnen met de stadionbouw. Er werd wel grond bouwrijk gemaakt en bij een stadion dat wordt uitgebreid, „waren volgens de bouwvakkers tot nu toe geen doden gevallen”. Dus, media die maar het tegendeel blijven beweren: noteer dat even.

En, beste boycotactivisten: u heeft soms best een punt, maar overdrijving ondergraaft uw geloofwaardigheid.

    • John Kroon