Zijlstra (VVD): deal met Iran kan ‘historische fout’ zijn

Het nucleaire ontwerpakkoord met Iran zou wel eens een „historische fout” kunnen zijn. Het versterkt het agressief antiwesterse regime in Teheran, zorgt voor instabiliteit in het Midden-Oosten en geeft Iran de ruimte alsnog een atoombom te ontwikkelen.

Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag op de opiniepagina van deze krant. Hij vindt dat het Westen de deal in zijn huidige vorm niet moet ondertekenen. „Liever geen akkoord dan een slecht akkoord.”

Vorige week sloten zes grootmachten een basisakkoord met Iran over zijn omstreden nucleaire atoomprogramma. Iran stemt ermee in het grootste deel van zijn voorraad verrijkt uranium op te geven en laat internationale inspecteurs toe. Het Westen beëindigt de economische sancties tegen het land. De Amerikaanse president Obama sprak van een „historisch akkoord”. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) noemde het een „belangrijke doorbraak”.

Volgens Zijlstra verschaft de deal Iran de „benodigde adempauze” om toch een atoomwapen te bouwen. De mogelijke ontwikkeling van een atoombom wordt door het akkoord, zo schrijft hij, slechts „tot één jaar vertraagd”. (NRC)