Waarschuwingscampagne witte heroïne wordt beëindigd

Bij de Stadhouderskade wordt op een matrixbord gewaarschuwd voor witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne.
Bij de Stadhouderskade wordt op een matrixbord gewaarschuwd voor witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam gaat de campagne waarbij werd gewaarschuwd over de verkoop van witte heroïne beëindigen. De gemeente vindt dat het risico op nieuwe incidenten met de als cocaïne verkochte drugs voldoende is afgenomen na de aanhouding van een verdachte afgelopen weekeinde. Dat heeft de gemeente zojuist bekendgemaakt. De matrixborden met waarschuwingen verdwijnen en ook de folders en posters worden weggehaald.

Wat meespeelt bij het besluit, is dat de afgelopen zes weken geen nieuwe incidenten hebben plaatsgevonden. De laatste keer was eind februari, toen drie Deense toeristen onwel werden na gebruik van de drugs. De straatdealer die de witte heroïne aan hen had verkocht, werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Hij meldde zich bij de politie nadat de beelden op tv waren uitgezonden en hij zichzelf had herkend.

Mogelijk meerdere dealers

De hoofdstad begon eind februari een grote campagne om mensen te waarschuwen voor de straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkocht. Met matrixborden, posters en folders werden vooral jonge toeristen gewaarschuwd. Ongeveer 20.000 Britse toeristen die op reis gingen naar Nederland, kregen op hun smartphone een waarschuwingsbericht.

Door het opsnuiven van de witte heroïne overleden eind vorig jaar drie Britse toeristen. Twintig toeristen werden ernstig onwel en moesten in het ziekenhuis worden opgenomen opgenomen.

Of de 42-jarige verdachte die nu vastzit de drugs verkocht aan de personen die zijn overleden, moet uit onderzoek duidelijk worden. De politie en de hulpdiensten blijven alert op nieuwe incidenten, zodat meteen kan worden ingegrepen als er iets misgaat.