Amersfoort moet Sytze van der V. schadevergoeding betalen

Inwoners van Amersfoort protesteren bij het stadhuis tegen Sytze van der V. vorig jaar.
Inwoners van Amersfoort protesteren bij het stadhuis tegen Sytze van der V. vorig jaar. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De gemeente Amersfoort moet aan pedoseksueel Sytze van der V. 4.000 euro schadevergoeding betalen wegens het onthullen van zijn verblijfplaats vorig jaar. Er was volgens de rechtbank in Amersfoort geen aanwijzing voor onrust of directe dreiging van recidive.

De rechter vindt daarom dat er onvoldoende reden was om zijn woonplaats bekend te maken aan de medebewoners van het appartementencomplex in Amersfoort en het eronder gelegen kinderdagverblijf. De gemeente is te ver gegaan, zegt het vonnis:

“Van de gemeente had in de gegeven omstandigheden een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht.”

Sytze van der V. (67) kwam in 2009 vrij nadat hij een celstraf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens. Vervolgens kon hij maar moeilijk aan een huis komen en zwierf van stad naar stad. Burgemeester Rob van Gijzel legde hem direct na zijn vrijlating een gebiedsverbod op voor heel Eindhoven. Hetzelfde gebeurde in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In Zeist weigerde een woningcorporatie hem een woning te verhuren.

Vorig jaar vond hij zelf een huis in Amersfoort, maar nadat Van der V. zijn verblijfplaats aan een journalist had verklapt, besloot de gemeente zijn woonplaats te openbaren. Het leidde tot grote onrust, tientallen mensen demonstreerden bij zijn huis. De gemeente probeerde hem te dwingen tot verhuizen, maar dat mislukte. De pedoseksueel stapte daarop naar de rechter en eiste 20.000 euro schadevergoeding.