Als de melkmachine stuk was, moest ik dat zelf oplossen

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor Hedy Hartog (31) van geitenzuivelbedrijf De Molkerei is dat haar vader, Jaap Hartog.

„Ik ben opgegroeid op een kleine boerderij in Friesland. Van de geitenmelk maakte mijn moeder kaasjes. In eerste instantie als hobby maar toen steeds meer mensen uit de buurt interesse toonden begon ze met de verkoop ervan. Bij wijze van experiment deed mijn vader eens een geitenkaasje in een paprika; dat werd zo’n hit dat mijn ouders de productie alleen niet meer aankonden; de buurvrouw moest komen helpen. Vanaf dat moment kregen we steeds meer mensen in dienst en reed onze vrachtwagen door heel Nederland.

„Zelf studeerde ik inmiddels in Leeuwarden. Ik had daar een bijbaantje in een winkel toen mijn vader zei: als je bij ons komt werken verdien je 2,50 euro per uur meer. Pas achteraf realiseer ik me dat hij me zo het bedrijf in wilde lokken, want even later vertelde hij dat ze verder wilden uitbreiden en dat kon alleen als ik er volledig in zou stappen. Maar mijn opleiding dan, vroeg ik. Daar moest ik maar mee stoppen. En zo werkte ik zestig uur in de week voor de Molkerei en werd al gauw productieleider.

„In het begin belde ik nog in paniek mijn vader als er bijvoorbeeld een machine stuk was. Wat moest ik doen? De productie lag stil en de werknemers keken mij allemaal vragend aan. Hij was heel streng op dat soort momenten en vond dat ik het zelf maar moest oplossen. Door me in het diepe te gooien hoopte hij mijn creativiteit te ontwikkelen. Dat werkte, want op een gegeven moment schroefde ik zelf maar de machine open en leerde ik de apparaten steeds beter kennen.

„Twee jaar later is mijn vader overleden door een auto-ongeluk. Iedereen dacht dat zijn dood het einde van het bedrijf zou betekenen, maar mijn moeder, broer en ik wisten het voort te zetten en ons bedrijf groeit nog steeds. Juist omdat hij mij zo’n harde leerschool gaf, had ik in korte tijd genoeg van hem geleerd om het over te nemen. Ik ben in mijn werk misschien iets milder dan hij – hij was in staat om de ingang van een klant te blokkeren net zo lang tot de openstaande rekening werd voldaan – maar mijn doorzettingsvermogen en de kunst van het onderhandelen heb ik van hem.”

    • Adinda Akkermans