Allebei een aparte rekening was zo’n gehannes

Ellen Heemskerk (27) is producer bij de NTR, maar is nu met zwangerschapsverlof. Samen met haar vriend wacht ze in hun koophuis in Haarlem op de geboorte van hun zoon.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Het was even wennen om met zwangerschapsverlof te gaan. Normaal ben ik dol op dingen regelen en daar ben ik ook goed in. Het is wat ik in mijn werk doe: als producer bij de afdeling geschiedenis van de NTR werk ik aan grote series. Ik regel de begroting, ik maak de draai- en montageplanning en zorg dat iedereen die aan de serie meewerkt binnen die draaidagen aan het werk kan. Maar tijdens mijn verlof ben ik overgeleverd aan wat gaat komen. Voor een control freak is dat best een opgave.

Toch vergaat het me aardig goed. Ik ben nu 39 weken zwanger en zie mijn verlof als één grote vakantie. Ik ga koffie drinken of lunchen met vriendinnen, ik lummel wat in huis en met lekker weer zit ik in de tuin. Maar dat ik nu zo kan relaxen, komt ook doordat ik weet dat ik straks weer aan de slag kan. Ik heb een jaarcontract dat steeds wordt verlengd, mijn werkgever heeft zijn vertrouwen in me uitgesproken, dus ik weet dat ik terug kan komen.

Dat ik met verlof ging was gelukkig geen probleem. Ik hoefde het maar aan te kondigen of mijn vervanging en de financiële afhandeling werden geregeld. Ik ontvang hetzelfde inkomen als wanneer ik aan het werk ben. Als ik straks weer aan de slag ga, wil ik graag vier dagen per week gaan werken in plaats van vijf. Ik heb zo’n leuke baan, ik kan me niet voorstellen dat ik alleen huismoeder zou zijn.”

UIT

‘We hebben net een huis gekocht, dus de laatste tijd is ons geld vooral daaraan op gegaan. Eerder woonden we in een schattig, oud poppenhuisje midden in het centrum, dat qua oppervlakte net iets kleiner was dan wat we nu hebben. Nu wonen we in een koophuis uit de negentiende eeuw, een echt grotemensenhuis met hoge plafonds, een enorme woonkamer en een kamer voor de baby.

In de babykamer lag al een prachtige houten vloer, die hebben we opgeschuurd, maar verder hoefden we er weinig aan te toen. Het ledikantje en de Maxi-Cosi hebben we van Marktplaats en onze ouders hebben bijgesprongen voor de wieg, kinderwagen en kinderstoel. Sinds mijn verlof ben ik echt een hamster geworden die van alles mee naar huis sleept. Zo heb ik plantjes gekocht voor in de tuin, een nieuw dekbedovertrek en lakentjes voor in de wieg.

Mijn vriend en ik hebben samen één rekening waar ons loon op terechtkomt. Daar betalen we alle vaste lasten van, maar ook onze persoonlijke aankopen. Mijn vriend kan dus precies zien voor welk bedrag ik bij de Sissy Boy iets nieuws heb gekocht. Eerder hadden we allebei een aparte rekening, maar dat was elke keer zo’n gehannes. Nu is het overzichtelijk en we gaan allebei goed met geld om. We grappen weleens als we uit eten gaan: betaal jij vanavond?”

    • Liza Titawano