Agent VS aangeklaagd voor moord na doodschieten van zwarte man

Op een amateurvideo is te zien hoe een blanke agent een wegrennende zwarte in zijn rug schiet – en geen hulp biedt.

In de Amerikaanse staat South Carolina is een blanke agent aangeklaagd voor moord nadat hij zaterdag een zwarte man had doodgeschoten. Op een door een voorbijganger gemaakte video is te zien hoe de agent in de stad North Charleston de wegrennende man acht keer in zijn rug schiet.

De 50-jarige Walter Scott, tegen wie een arrestatiebevel uitstond omdat hij een achterstand had bij zijn alimentatiebetaling, ging ervandoor nadat hij was aangehouden voor een kapot achterlicht. Volgens de agent, de 33-jarige Michael Slager, ontstond er na de aanhouding een worsteling en had Scott Slagers stroomstootwapen afgepakt.

Op de video is te zien hoe de agent na de schoten naar de roerloos op zijn buik liggende man toeloopt en hem handboeien omdoet. Vervolgens loopt de agent terug naar de plek vanwaar hij schoot, pakt een voorwerp op – waarschijnlijk het stroomstootwapen – en laat dit naast de dode Scott op de grond vallen. Het duurt minuten voordat de agent diens pols voelt.

De snelle aanklacht wegens moord is uitzonderlijk. Agenten worden in de VS niet snel aangeklaagd, al sterven volgens onofficiële tellingen jaarlijks 400 burgers door politiekogels. De handelwijze van de politie jegens vooral zwarte arrestanten ligt onder een vergrootglas sinds een aantal geruchtmakende voorvallen waarbij zwarte mannen omkwamen door het optreden van blanke agenten.

Het incident in Ferguson (Missouri), waar justitie besloot een blanke agent niet te vervolgen hoewel hij de zwarte tiener Michael Brown doodschoot, leidde meermaals tot landelijk protest. Net als in Ferguson is de bevolking in North Charleston overwegend zwart, de meeste agenten zijn blank.

President Obama gelastte een onderzoek naar gewelddadig optreden en een cultuur van racisme bij de politie. Politiebureaus moeten elk schietincident waarbij een agent vuurt, nu melden bij de federale overheid.