Zelfs bij het UWV kom je niet zomaar aan het werk. Eerst pitchen.

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Trainee selectiedag van het UWV
Wie: Herman Triemstra van het UWV, een aantal selecteurs en vierhonderd nerveuze jongens en meisjes

Gespannen zitten ze om het vierkante podium heen, de vierhonderd jongens en meisjes die graag een van de nieuwe trainees van het UWV worden. Vandaag is de selectiedag. Nerveus worden er handen door het haar gehaald en stropdassen recht getrokken. Want elk moment kan Herman Triemstra, de spreekstalmeester van het UWV, voor hun neus staan: “En wáárom – in één woord - moeten we jóú kiezen?!”

Inlevingsvermogen

Bevend staat een meisje met bruin haar op. “Mijn naam is Meija en ik ehh…”
“Eén woord!”, roept Triemstra terwijl hij de microfoon dichter bij haar mond houdt. Na een grote hap lucht kiest Meija voor ‘inlevingsvermogen’. ”Inlevingsvermogen! Hartstikke goed!” Triemstra banjert verder om stil te houden bij Lisa Boon die toevallig, toevállig, óók inlevingsvermogen als haar belangrijkste kracht noemt. Door naar een meisje met een net bloesje aan. “Veronique!”, brult Triemstra. “Jouw woord?”
“Ehh… Inlevingsvermogen?”
Triemstra schudt zijn hoofd. “Nee, nee, inlevingsmogen is nu op. Die mag niet meer.” Veronique bijt op haar onderlip.
“Mag ik dan ‘spontaan’ zeggen?”
Gelukkig. Dat mag.

Het UVW heeft 130 traineeplekken in de aanbieding. Er wordt een filmpje afgespeeld om duidelijk te maken dat de ideale trainee “hart heeft voor de goede zaak”, “buiten de gebaande paden treedt”, “een frisse blik heeft”, “out of the box kan denken” en “lef toont”.

Prachtig, vindt Triemstra. Hij moedigt de jongeren, voor ze zometeen in kleinere groepjes zichzelf voor de selecteurs moeten pitchen, nog een keer aan. “Vandaag kun je jezelf laten zien: zét jezelf neer, pák die kans, klím op dat podium!”

Pitchen

Peter Wondergem haalt diep adem. Hij krijgt één minuut voor zijn pitch. “Ik kan jullie natuurlijk wel vertellen welke geweldige dingen ik al gedaan heb, maar volgens mij gaat het er om wat ik nog wíl doen.” En dat is: bij het UWV zijn “helicopterview” toepassen, “sparren” en zijn sociale talent tot recht laten komen. Er wordt geklapt. Wondergem gaat opgelucht zitten. De andere deelnemers vinden dat hij een “fijne uitstraling” heeft. De selecteur schrijft “leuke spreker” in haar notitieblok.

De volgende kandidaat, Anne Maas, recht haar rug. En krijg nou wat: Ze heeft hart voor de goede zaak, durft buiten de gebaande paden te treden, is in bezit van een frisse blik, denkt out of the box en toont lef. Applaus, uiteraard. Glimlachend gaat Maas zitten.

De selecteur noteert: ‘goed voorbereid’.

Ja, alles voor een baan.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken