Vrouw delft in 2014 onderspit in Angelsaksische literaire kritiek

Donna Tartt was met haar roman 'The Goldfinch' (Het puttertje) een van de best verkopende vrouwelijke auteurs van 2014. ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

De vrouw delft nog steeds het onderspit in de literaire kritiek. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse organisatie, aangehaald in The Guardian. Zowel de auteurs van gerecenseerde boeken in en recensenten van grote Britse en Amerikaanse literaire bladen waren in 2014 van het mannelijk geslacht.

Onderzocht werden de grootste bladen uit de Angelsaksische literaire kritiek. Onder andere The New Yorker, de London Review of Books, The New York Review of Books en The New York Times werden voor het onderzoek doorgespit.

Het verschil was het grootst bij de London Review of Books en The New York Review of Books. In eerstgenoemde stonden in 2014 in totaal 527 mannelijke auteurs en recensenten, tegenover 151 vrouwelijke. Bij de New York Review was de verhouding 677 tegenover 242.

Gunstig

Er zijn ook gunstige cijfers. In The New York Times bijvoorbeeld kwamen vorig jaar 909 mannelijke auteurs aan bod, tegenover 792 vrouwelijke. Bij het Amerikaanse maandblad The New Yorker werd een lichte stijging in het aantal bijdrages van vrouwelijke auteurs geconstateerd.

Bij het Britse Granta en het Amerikaanse McSweeney’s waren het aantal bijdrages van mannelijke en vrouwelijke auteurs zo goed als gelijk.

Vrouwelijke dominantie

De cijfers staan volgens The Guardian in schril contrast met de werkelijke cijfers uit de boekenindustrie. Vrouwen blijven de grootste lezers. En in 2014 waren Donna Tartt, Hilary Mantel en Kate Mosse de grote verkoophits.

Philip Huff

Kritiek op de mannelijke dominantie in de literaire kritiek komt ook in Nederland voor. Zo klaagde schrijver Philip Huff vorig jaar in een opiniestuk in de Volkskrant over de te nadrukkelijke aanwezigheid van ‘mannen van middelbare leeftijd’ in de Nederlandse literatuurkritiek.

In 2013 bleek uit onderzoek van Opzij dat vrouwelijke auteurs in Nederland minder gerecenseerd werden dan hun mannelijke collega’s. Onderzocht werden de recensies in NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant.

Lees hier het oorspronkelijke bericht in The Guardian.

    • Roderick Nieuwenhuis