Twitter zwicht voor druk Turkse overheid

Facebook en Twitter hebben gisteren onder druk van de Turkse overheid foto’s verwijderd van een openbaar aanklager die is omgekomen bij een gijzeling. De sociale media deden dit nadat Turkije de toegang tot de websites blokkeerde.

Op sociale media circuleerde een foto van militanten die een pistool richten op de openbaar aanklager die tijdens een gijzeling in een rechtbank is omgekomen. Overheidsfunctionarissen waren boos op Turkse media vanwege het verspreiden van de beelden.

De rechter besloot na klachten dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder Facebook, Twitter, YouTube en een aantal krantensites. Binnen korte tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven. Twee militanten van de verboden extreemlinkse groep DHKP-C namen vorige week openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. Zij verspreidden als eersten de omstreden foto van Kiraz via de sociale media. De gijzelnemers wilden dat de politie schuld bekende over de dood van Berkin Elvan, een 14-jarige jongen die overleed nadat hij door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt bij protesten in het Gezipark in 2013.

De gijzeling werd beëindigd door speciale eenheden van de Turkse politie. Bij de actie werden de twee gijzelnemers gedood. De openbaar aanklager raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen. Verschillende media publiceerden vervolgens de foto van Kiraz en mochten niet bij zijn begrafenis aanwezig zijn.

Kort na de blokkade werd #TwitterisblockedinTurkey trending topic. De Turkse krant Hürriyet plaatste online instructies hoe de blokkade te omzeilen.