Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee leden motorclub No Surrender op Nationale Opsporingslijst

Henk Kuipers (R) en Theo ten Velde van motorclub No surrender tijdens een persmoment in het clubhuis van de motorclub.
Henk Kuipers (R) en Theo ten Velde van motorclub No surrender tijdens een persmoment in het clubhuis van de motorclub. Foto ANP/Vincent Jannink

Twee leden van de motorclub No surrender die betrokken waren bij een schietpartij in Eindhoven in oktober vorig jaar zijn op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. De namen en foto’s van de twee mannen werden vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht getoond. Bij de schietpartij raakte verrassend genoeg niemand gewond.

Het gaat om Jori Sven van Z. (25) en Sebastiaan ter W. (38), die beiden betrokken waren bij de schietpartij. De mannen werden ook al internationaal gezocht. Omdat de mannen gevaarlijk zouden zijn waarschuwt de politie mensen niet zelf actie te ondernemen maar direct contact op te nemen met de politie.

Op de Nationale Opsporingslijst staan mensen die dringend gezocht worden door de politie. Het is de Nederlandse variant van de beruchte ‘Most Wanted‘-lijst van de FBI. Alleen een beloning ontbreekt.

Rivaliserende motorclubs

De schietpartij was het resultaat van een drugsconflict. Zeven leden van No surrender rijden in oktober 2014 naar een villa in Eindhoven waar ze een woordenwisseling kregen met twee mannen, onder wie één lid van de rivaliserende motorclub Satudarah. Uiteindelijk ontstaat een schietpartij waarbij over en weer geschoten wordt. Beelden van de schietpartij werden vastgelegd door twee bewakingscamera’s.

In 2013 werd No surrender opgericht door voormalig Satudarah-voorman Klaas Otto. Tussen de motorclubs heerst sindsdien grote spanning. Vorig jaar stapte een van de kopstukken van Satudarah, voorzitter Henk Kuipers van de afdelingen in Emmen en Hoogeveen, over naar No surrender.

Criminele organisaties

Motorclubs staan in een kwaad daglicht. Naast de twee genoemde organisaties zijn ook Hells Angels en Bandidos in Nederland actief. Van de leden van alle zogenoemde outlaw motorclubs heeft 80 procent een strafblad, zo meldde het Openbaar Ministerie vorig jaar, op basis van een eigen steekproef. Bijna 30 procent staat te boek als veelpleger, wat betekent dat zij meer dan tien veroordelingen hebben.

Satudarah is sinds februari in Duitsland verboden. In Nederland probeert justitie de motorclubs op een andere manier te ontregelen. Toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zei destijds dat Nederland dat probeert te doen met behulp van het strafrecht, vermogensontneming en bestuurlijke maatregelen.