Titel PSV werd in Randstad geboren

PSV zit tjokvol Nederlands talent, al zijn de Brabanders schaars. Ach, wat geeft het. „Boeren worden kampioen!”

Georginio Wijnaldum viert de 0-3 tegen FC Twente. Voor PSV rest het aftellen naar het feest op het Stadhuisplein.
Georginio Wijnaldum viert de 0-3 tegen FC Twente. Voor PSV rest het aftellen naar het feest op het Stadhuisplein. Foto ANP

De marge is, met het gelijkspel van Ajax tegen Utrecht afgelopen zondag, weer op tien punten gebracht. Dus dat de ‘boeren’ kampioen worden, zoals 1.200 meegereisde PSV-supporters zaterdagavond al zongen, is een veilige constatering nadat PSV de uitgeholde ploeg van FC Twente genadeloos in eigen Enschedese Grolsch Veste te kijk heeft gezet (5-0).

Maar welke boeren dan? De spits uit Doetinchem misschien of de doelman uit Veendam? Het Dreh- und Angelpunkt op het middenveld, Andrés Guardado uit Guadalajara, thans woonachtig in Knegsel? Voor de rest: Almere, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Moordrecht en drie keer Rotterdam – daar groeiden acht van de elf basisspelers van zaterdag op.

Hoe dan ook is de kampioensploeg van Phillip Cocu een bijzondere multiculturele Hollandse verzameling, met zaterdagavond slechts één buitenlandse speler aan de aftrap. De bijdrage aan Oranje is dan ook substantieel: zes spelers werden afgelopen maand opgeroepen en daarmee was PSV hofleverancier.

Luciano Narsingh, rechtsbuiten van PSV en Oranje, komt uit Amsterdam-Oost, waar hij en zijn broertje Furdjel de wetten van het straatvoetbal leerde kennen. „Na school de tas in de hoek en naar buiten”, vat hij zijn jeugdjaren samen. Daar, op de pleintjes in de buurt, kwam hij Oussama Assaidi tegen en Mbark Boussoufa, die later ook profvoetballers werden. Later voetbalde hij bij AVV Zeeburgia, waar ook PSV-teamgenoten Adam Maher en Joshua Brenet nog lid zijn geweest. Klein voetbalwereldje, lijkt het zo.

Wat zegt het Randstedelijke karakter van de kampioensploeg over PSV? Niet veel, behalve dan dat het vrijwel ontbreekt aan Brabantse invloeden. Jorrit Hendrix viel zaterdag in bij 5-0.

„Misschien zijn jongens uit het westen net wat meer haantje de voorste”, zegt Narsingh. Maar met een grote mond alleen kom je er niet, weet hij ook. Voetbal is de ultieme meritocratie: de besten komen bovendrijven, jaar na jaar in de hevige concurrentiestrijd van het jeugdvoetbal. „En een grote mond werkt dan ook niet altijd in je voordeel”, zegt Narsingh, die ooit werd weggestuurd uit de Ajax-jeugd.

Nu dan: bijna kampioenen. Dezelfde spelers dus, goeddeels, die vorig seizoen nog als los zand aan elkaar hingen. Dezelfde jongens die toen, onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Cocu na een voortvarend begin de weg kwijtraakten. Guus Hiddink kwam langs op de Herdgang en zei er wat van, maar zijn rol, vindt hijzelf, moet niet overdreven worden. „Dit is honderd procent Phillip en zijn mannen”, zei hij twee weken terug.

Wie heeft het nu nog over een verpeste clubcultuur bij PSV? Profs die jeugdspelers zowat over de tenen rijden bij het verlaten van de Herdgang, zo luidde een opgetekende klacht in het onderzoeksrapport van het forum Clubcultuur anderhalf jaar geleden. Toen twee jaar terug het seizoen van het honderdjarig bestaan op een mislukking uitliep, verscheen in Voetbal International een artikel over de tweedeling in de selectie. Onbegrip van ervaren spelers zoals Mark van Bommel richting de jonge, veelal gekleurde spelers die het prof-zijn niet helemaal serieus namen. Typisch zo’n verhaal dat opduikt als het tegenvalt – met zeker een kern van waarheid.

Pas dit seizoen werd PSV verbonden in de ambitie om die schaal na zeven jaar weer naar Eindhoven te brengen. Nu rest het aftellen naar het feest op het Stadhuisplein. Neem als toonbeeld van de professionaliteit de klinische overwinning op FC Twente. Het verhaal was bekend van de zwakke ploeg die Twente, met inachtneming van de halve finale in de beker vanavond, het veld in zou sturen. Maar bij PSV geen verslapping, geen onderschatting of misplaatste arrogantie.

Cocu’s effectieve elftal in optima forma. Vijf keurige goals: De Jong, Bruma, Wijnaldum, Depay en nog eens Depay. Het hadden er ook zeven kunnen zijn. Als PSV vrijdagavond PEC Zwolle verslaat en Ajax de dag daarop uit bij Heracles verliest is het komend weekend al gebeurd. PSV wordt onbetwist de kampioen van de eredivisie met een ploeg tjokvol Nederlands talent. Een titel geboren in de Randstad, vervolmaakt in Brabant.

    • Bart Hinke