Sla je vrouw en ontvang een ei

foto RADEK MICA / AFP
foto RADEK MICA / AFP

In sommige Oost-Europese culturen wordt Pasen op een aparte manier gevierd. Neem Tsjechië. Mannen gaan daar van deur tot deur en geven elke vrouw die ze tegenkomen zweepslagen – de zogenoemde ‘Paas-zweep’. Vroeger ging het er vaak bloederig aan toe. Nu is het een gewoonte voor jongens om meisjes zachtjes met de zweep te slaan, op de billen wel te verstaan. De zwepen, die bekend staan als ‘Pomlázka’ in het Tsjechisch of ‘korbác’ in het Slowaaks, zijn meestal gemaakt van gevlochten wilgentakjes. Als dank voor de zweepslagen geeft de vrouw de man een paasei en versiert ze zijn zweepje met een lang, kleurig lint. Niemand weet helemaal zeker hoe deze traditie tot stand is gekomen, maar volgens de folklore krijgt elke vrouw die wordt geraakt schoonheid, gezondheid en vruchtbaarheid voor het komende jaar. Het is een soort begroeting van de lente en de verjonging van de natuur.