Sjaak Rijke aangekomen in Bamako, ontmoet president Mali

Sjaak Rijke bij aankomst in Bamako. Foto AP / Harouna Traore

De gisteren in Mali bevrijde Sjaak Rijke is vandaag aan het eind van de ochtend aangekomen in de Malinese hoofdstad Bamako. Toen hij uit het vliegtuig stapte, riep hij ‘Vrijheid!’, constateerde een journalist van het Franse persbureau AFP.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Sjaak Rijke aankomst Bamako. NL amb Brouwer ving hem op in Gao en vloog mee. ‘Fantastisch om Sjaak zo blij te zien.’ http://t.co/JbSySIpxd5

Rijke werd bij aankomst uit Gao, in het noorden van het land, ontvangen door zowel Nederlandse als Franse diplomaten, enkele familieleden en de Malinese minister van Veiligheid Sada Samaké. De treinmachinist uit Woerden zou later vandaag een ontmoeting hebben met president Ibrahim Boubacar Keïta. Daar zou hij inmiddels zijn aangekomen, melden plaatselijke media.

Ontvoerd tijdens vakantie

Rijke werd gisteren na bijna 3,5 jaar gevangenschap ‘bij toeval’ gered door Franse speciale eenheden tijdens een actie tegen terreurgroep ‘Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb’ (AQIM) in het noordoosten van Mali. Tijdens de actie zouden twee of drie jihadisten zijn gedood. Nadere mededelingen ontbraken. Een anonieme bron bij de in Mali gelegerde vredesmacht van de Verenigde Naties wist te melden dat het een riskante operatie was geweest.

Rijke werd op 25 november 2011 tijdens zijn vakantie in de Malinese stad Timboektoe ontvoerd toen gewapende mannen van AQIM een restaurant binnenvielen. Daarbij werd een Duitse toerist doodgeschoten. De twee andere mannen die tegelijkertijd met Rijke werden ontvoerd, de Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm McGown en de Zweed Johan Gustafson, zijn nog steeds niet terecht. Het is nog onduidelijk wanneer Rijke terugvliegt naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de volgende verklaring:

“Sjaak Rijke is vanochtend aangekomen in de Malinese hoofdstad Bamako waar hij is opgevangen door de Nederlandse ambassade. Hij is daar herenigd met zijn partner en ontvangen door de Malinese president. De heer Rijke en zijn partner trekken zich terug op een locatie waar ze samen bij kunnen komen. Gevolg gevend aan hun wens een moment van rust in te bouwen doen wij nu geen nadere mededelingen over hun terugkeer naar Nederland.”

Bekijk hieronder een kort overzicht van de ontvoering:

Lees verder: Het was ‘toeval’, maar Rijke is vrij (€)

    • Laura Klompenhouwer