Rustig blijven als de doden weer opstaan

Ogenschijnlijke good guy in The Returned, zeer matige remake van gelauwerd Frans drama

None

Het is een wonder dat in de lokale herberg, de Dog Star, nog elke avond gedronken wordt en pool gespeeld, met alle mysterieuze gebeurtenissen die het stadje in de Netflix-serie The Returned overspoelen. Ga maar na: meerdere dood gewaande bewoners komen terug, jaren later, zonder tussentijds ouder te zijn geworden. De tweelingzus van het teruggekeerde tienermeisje Camille heeft een wond op haar rug die aangroeit. Er is een seriemoordenaar actief. Er wordt een jongetje gevonden dat geen woord zegt, maar wel griezelige tekeningen maakt. En er komt zwarte drab uit de waterleidingen.

Te midden van de vele verhaallijnen van deze Amerikaanse replica van de sfeervolle Franse dramaserie Les Revenants (2012) staat Peter Lattimore ( Jeremy Sisto), de man die het buurthuis runt. In de tv-serie Six Feet Under (2001-2005) vertolkte Sisto de rol van Billy, de labiele broer van Brenda, hier speelt hij een man die te midden van de chaos rustig probeert uit te zoeken wat er aan de hand is. Dat doet hij niet belangeloos; Peter heeft zichzelf, na het verongelukken van Camille, als vertrouwenspersoon handig tussen haar ouders in gewurmd en doet het nu met de moeder. Als hij lekkernijen meeneemt voor de receptioniste van de gevangenis is dat omdat hij een ommetje wil maken met Simon, die vastzit voor een moordzaak.

Nee, geloofwaardig is The Returned niet. En beter dan de Franse versie al helemaal niet; maker Carlton Cuse (hij schreef ruim dertig afleveringen van Lost) ontdoet de remake van de sfeer die het origineel een International Emmy Award opleverde. Dat hij mooiere mensen castte dan zijn Franse collega’s – Peter was eerst een oudere, kalende ‘Pierre’ – helpt niets.

    • Peter Zantingh