Republikein Rand Paul officieel presidentskandidaat voor 2016

De Republikein Rand Paul stelt zich verkiesbaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, zo maakte de senator zojuist formeel bekend. NRC-correspondent Guus Valk: “Deze Republikeinse politicus is de nieuwe held van jonge Amerikanen.”

De Republikeinse senator Rand Paul.
De Republikeinse senator Rand Paul. Foto EPA / Pete Marovich

De Republikein Rand Paul stelt zich verkiesbaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, zo maakte de senator van Kentucky zojuist formeel bekend. Op zijn campagnewebsite schrijft hij:

“I am running for president to return our country to the principles of liberty and limited government.”

Bij de Republikeinen kondigde eerder de oerconservatieve Ted Cruz zijn kandidaatschap aan. Cruz en Paul zullen concurrentie krijgen van onder anderen Jeb Bush, broer van oud-president George W. Bush, Rick Santorum, Chris Christie en Marco Rubio.

Het is onduidelijk hoeveel steun Paul onder de Republikeinen kan verwerven. Zijn vader, Ron Paul, stelde zich meermaals kandidaat - zonder succes. Hij was een voorstander van een kleine overheid en verzette zich tegen belastingverhogingen.

https://www.youtube.com/watch?v=moo34RsKo5A

‘nieuwe held’

NRC-correspondent Guus Valk schreef vorig jaar een profiel van Paul in nrc.next (€). Deze Republikeinse politicus is de nieuwe held van jonge Amerikanen, schreef hij. Die hechten aan individuele vrijheid en denken net als Paul partij-overschrijdend: tegen de vakbond én tegen Wall Street.

Rand Paul is Republikein, maar draagt een ideologie uit die in beide partijen terug te vinden is: het libertarisme. Die stroming is sterk afhankelijk van persoonlijke interpretatie, maar komt neer op het maximaliseren van de persoonlijke vrijheid.

De overheid moet gewantrouwd worden, want die is uit op een zo groot mogelijke invloed op de levens van burgers. De overheid int belastingen, waarmee het de economische vrijheid van burgers beperkt. De overheid begint oorlogen, voert monetaire politiek, breidt uit – allemaal dingen die geld kosten en waar individuen nauwelijks invloed op hebben.

Ook het eerste ‘Rand Paul is wrong’-spotje staat al online.
https://www.youtube.com/watch?v=sYSMN9X_5pY

Lees verder over Rand Paul: