Geheim verslag over luchtruim Oekraïne uitgelekt

Tweede Kamerleden willen opnieuw opheldering van het kabinet over de vraag in hoeverre het bekend was dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne onveilig was in de dagen voorafgaande aan de ramp met vlucht MH17 op 17 juli van het afgelopen jaar. Aanleiding is het verslag van een gesprek op het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne van 14 juli waarbij ook de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland aanwezig was. Het Nederlandse kabinet heeft ondanks verzoeken uit de Kamer steeds geweigerd dit verslag openbaar te maken. Maar het VPRO-radioprogramma Argos heeft het volledige verslag van de diplomate in handen gekregen en publiek gemaakt. Deze tekst voegt weinig toe aan wat het kabinet al had gemeld aan de Tweede Kamer. Saillant is vooral dat het verslag langs andere weg nu wel openbaar is geworden. Het kabinet heeft steeds geweigerd de notitie aan de Tweede Kamer te verstrekken omdat het om een vertrouwelijke bijeenkomst ging waarbij ook diplomaten uit andere landen betrokken waren. Volgens het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zit er licht tussen het verslag en eerdere uitlatingen van minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Hij heeft nieuwe schriftelijke vragen gesteld. De PVV wil een Kamerdebat over de kwestie. (NRC)