Rachel Khoo’s Kookschrift

Ze doet al een aantal jaar mee in het circuit van populaire kookboekenauteurs, culibloggers en televisiechefs – het circuit dat we voor het gemak maar even de food world zullen noemen. Rachel Khoo is geboren en opgegroeid in Zuid-

Londen en afgestudeerd aan een kunst- en designschool. Vervolgens vertrok ze naar Parijs om er te werken als au pair en een opleiding te volgen tot patisseriechef aan de gerenommeerde Franse Cordon Bleu-kookschool.

Werkervaring deed Khoo op in het Parijse boekwinkelconcept La Cocotte, waar ze onder andere bakcursussen gaf. Inmiddels heeft ze een handvol boeken op haar naam staan, waaronder eentje over muesli en een over broodbeleg. In 2012 verscheen My Little Paris Kitchen, het boek waarmee ze definitief doorbrak en dat haar een eigen televisieserie opleverde.

Onlangs verscheen haar vijfde titel: Rachel Khoo’s Kookschrift, een boek waarin ze wat internationaler te werk gaat dan in haar eerdere, op Frankrijk georiënteerde bundels. Zo staat er onder andere een recept voor sticky kip met Maleisische salade in – Khoo’s familie van vaders kant bestaat uit naar Maleisië geïmmigreerde Chinezen – net als gestoomde broodjes met teriyakizalm, een Aziatisch noedelsoepje en een paar gerechten uit het Midden-Oosten.

Khoo geeft graag haar eigen draai aan klassieke recepten. Originele Maleisische kip vindt ze veel te pittig en dus laat ze de chilipeper weg. Ergens wel jammer, ik zou liever wat minder toevoegen dan helemaal geen chili, want die pittigheid geeft een mooie balans aan de zoete en zoute smaken. Maar goed, het is een sympathiek boek, fijn vormgegeven (de afgeronde hoekjes geven het een echt schriftgevoel) en met soms weliswaar wat lange, maar toch heel maakbare recepten.

We gaan er deze week drie uit maken. Gepocheerde venkel met garnalen en geroosterde amandelen, forel met couscous en sperziebonen en – het spannendste recept wat mij betreft – kruidige eendenham. Ik heb nog nooit zelf ham gemaakt, laat staan eendenham. Maar dit recept vraagt erom uitgeprobeerd te worden. Eendenborst wordt ingewreven met een mengsel van zout en suiker, peper, jeneverbes en sinaasappelzest en moet dan net als gravad lax een paar dagen marineren, terwijl het strak ingewikkeld is met plasticfolie. Na nog eens minimaal twee weken drogen (uiteraard in de koelkast) heb je dan homemade ham. Hoe cool is dat?

    • Janneke Vreugdenhil