Ambassadeur VS niet meer welkom op de Burcht

De Tsjechische president Milos Zeman houdt wel van een relletje. Zeker als hij daarmee de westerse wereld tegen zich in het harnas kan jagen.

Alleen al de suggestie van kritiek door de Amerikaanse ambassadeur Andrew Schapiro op Zemans bezoek op 9 mei aan Moskou was genoeg voor een felle reactie van de president: Schapiro is voorlopig niet meer welkom in de ambtswoning van de president op de Praagse Burcht.

Wie dacht Schapiro wel dat hij was om de Tsjechische president de les te lezen, riep Zeman in een interview met de website Parlamentni Listy. „Geen enkele ambassadeur bemoeit zich met mijn reisplannen.” De Amerikaan had eerder vastgesteld dat Zeman „waarschijnlijk het enige Europese staatshoofd zou zijn dat het defilé op het Rode Plein zou bijwonen”.

De Tsjechische regering neemt nadrukkelijk afstand van de president. Premier Bohuslav Sobotka noemde het antwoord van Zeman gisteren „niet adequaat” en vroeg het staatshoofd om een „professionelere benadering” van het buitenlandse beleid.

Moskou viert op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland in 1945. De westerse wereld laat bij daarbij verstek gaan, uit protest tegen de Russische annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis in Oost-Oekraïne.