‘Politie ziet af van vervolging Jeremy Clarkson’

Clarkson tijdens de repetities voor zijn tv-show in Amsterdam twee jaar geleden. De BBC ontsloeg de presentator onlangs nadat hij "over de schreef was gegaan".
Clarkson tijdens de repetities voor zijn tv-show in Amsterdam twee jaar geleden. De BBC ontsloeg de presentator onlangs nadat hij "over de schreef was gegaan". Foto EPA / Koen van Weel

De Britse politie ziet af van verder onderzoek naar wangedrag van de voormalige BBC-presentator Jeremy Clarkson. Volgens de politie is er geen aanleiding tot verdere stappen omdat niemand een klacht heeft ingediend tegen hem.

De voormalige presentator van de populaire tv-show Top Gear werd vorige maand ontslagen nadat hij eerder al geschorst was. Clarkson had zich begin maart misdragen in een hotel in het noorden van Engeland, tijdens opnames voor de autoshow. Daarbij schold Clarkson producer Oisin Tymon uit en sloeg hij zijn lip kapot. De producer moest zich daarop laten behandelen in het ziekenhuis, maar diende geen klacht in bij de BBC of de politie.

Clarkson was al vaker in de problemen gekomen wegens racistische en discriminerende opmerkingen gingen voor de BBC te ver. Zo noemde hij Mexicanen in 2011 lui en dom. Ook gebruikte hij het woord ‘slope’ (min of meer spleetoog), vergeleek hij Japanse auto’s met misvormde mensen en Mexicaans eten met braaksel. Toen hij zei dat stakers neergeschoten zouden moeten worden, ontving de BBC meer dan 31.000 klachten. Ook zou hij het woord ‘nigger’ hebben gebruikt om een vergelijking tussen twee auto’s te maken.

    • Anouk Eigenraam