Plan voor kuuroord leidt tot apartheid

Britse miniserie, gebaseerd op de roman van J.K.Rowling, toont ellende in lieftallig dorp.

Howard Mollison (Michael Gambon) en zijn valse vrouwtjeShirley (Julia McKenzie) willen van het idyllische dorp Pagford een rijk kuuroord maken.

Het begint in de miniserie The Casual Vacancy met een kleine kwestie. Sweetlove House, een gemeenschapshuis in het dorpje Pagford, heeft een nieuwe bestemming nodig. De parochieraad van Pagford – voor de serie werd het idyllische dorpje Cotswolds in centraal Engeland gefilmd – komt bijeen om de plannen voor Sweetlove House onder de loep te nemen.

Voorzitter Howard Mollison (Michael Gambon, The Singing Detective ) en zijn valse vrouwtje Shirley (Julia McKenzie) willen van het buurthuis, van oorsprong een plek om de arme mensen uit de nabijgelegen probleemwijk Fields te helpen, een kuuroord te maken om daarmee rijke toeristen naar Pagford te lokken.

Het plan lijkt de goedkeuring van de raad te krijgen tot raadslid Barry Fairbrother (Rory Kinnear), een advocaat en sociaal bewogen man, in woede uitbarst. „Dompel jezelf onder in wellness? Dit is social engineering. Apartheid. Je drijft mensen in getto’s samen omdat ze je niet bevallen. De gemeenteraad is er niet om de rijken te helpen meer geld in hun zak te steken.”

Barry haalt tijdens de stemming zijn gelijk. Maar dan slaat het noodlot toe. Onze held zakt op het dorpsplein ineen, sterft en laat zijn geliefde en de rest van de dorpelingen verbluft achter. En niet alleen dat: zijn dood zorgt ook voor een lege plek in de parochieraad.

Vanwege deze ‘casual vacancy’ (toevallige vacature) breekt de pleuris uit. Howard en Shirley schuiven meteen hun ruggengraatloze zoon naar voren als kandidaat. Ondertussen verspreidt iemand, via een geheimzinnig blog, allerlei roddels. Terwijl de verkiezingsstrijd uitbreekt, valt de gemeenschap langzamerhand uiteen en komt de ware aard van meerdere personages, waaronder Barry’s tirannieke broer Simon, naar boven drijven.

The Casual Vacancy, een co-productie tussen HBO en de BBC, is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.K.Rowling (Harry Potter) en werd in februari al uitgezonden bij de BBC. De Britse pers reageerde over het algemeen enthousiast. In een recensie in The Guardian werd zelfs benadrukt dat The Casual Vacancy – Sarah Phelps schreef het scenario – misschien wel beter op het scherm werkte dan in boekvorm.

Aardig is dat de snobistische middle class-personages uit het boek ook in de serie terugkomen. De zelfzuchtige potentaat Howard en de huichelachtige Shirley blijken, met al hun Britse maniertjes, door en door vals. Uiteindelijk voeren deze rijken, vanuit hun rustieke huisjes, een grimmige oorlog tegen de arme bevolking die wegkwijnt in de Fields. Eén personage dat tussen die beide werelden laveert, is het tienermeisje Krystal, een opvallend sterke rol van debutante Abigail Lawrie. Gesteund door Barry, die voorheen zorg droeg voor haar aan meth verslaafde moeder Terri, kon zij het thuis nog uithouden. Maar met zijn dood begint voor haar pas echt de ellende.

Dat geldt uiteindelijk ook voor Howard. Achter zijn beschaafde masker schuilt een man met een intens verrot karakter. Toch laat zijn geweten hem niet met rust. In visioenen en dromen valt de dode Barry hem lastig. Hij fluistert Howard toe: „Weet je wat je toevallige vacature is? Het graf.”

Howard bijt op zijn vuist en stikt bijna in zijn angst. Heerlijk. Jammer dat de serie slechts te zien is voor HBO-abonnees. Het wachten is op de dvd-box.

    • Rosan Hollak