PEC naar bekerfinale ten koste van FC Twente na strafschoppen

Spits Tomas Necid van PEC Zwolle viert de 0-1 tijdens de reguliere speeltijd. Later zou hij de winnende penalty benutten. Foto ANP

PEC Zwolle heeft opnieuw de finale van de KNVB-beker behaald. De titelverdediger versloeg in Enschede FC Twente na strafschoppen met 4-2. De stand na de reguliere speeltijd was geëindigd in 1-1.

Voor beide ploegen gold de beker als een hoofdprijs. FC Twente speelde zelfs de afgelopen competitiewedstrijd tegen PSV (0-5 verlies) met een veredeld jeugdelftal om vanavond met een zo sterk mogelijk basiselftal aan de halve finale te kunnen beginnen. Het mocht niet baten. Nadat Thomas Lam (PEC) en Kyle Ebicilio (FC Twente) al eerder in de strafschoppenserie misten bleek de bal van Robbert Schilder op de paal het fatale moment te zijn voor de Tukkers. Tomas Necid schoot vervolgens onberispelijk raak en daarmee PEC naar de finale.

Kans op titelprolongatie

De ploeg uit Zwolle heeft daardoor kans op titelprolongatie, nadat het vorig jaar Ajax met 5-1 versloeg in de finale. Morgen wordt de andere finalist bekend als FC Groningen thuis in de Euroborg Excelsior ontvangt.

In de eerste helft waren de twee ploegen gelijken van elkaar, maar in de tweede helft schakelde FC Twente een tandje bij en leek een voorsprong voor de thuisploeg een kwestie van tijd. Uitgerekend twee oudgedienden van beide clubs brachten de eindstand na 90 en 120 minuten op het scorebord. Wout Brama (oud-Twente) leek in de 82e minuut zijn ploeg PEC een finaleplaats te bezorgen, maar vijf minuten later zorgde Youness Mokhtar (oud-PEC) ervoor dat Twente toch nog langszij kon komen.

    • Sam de Voogt