Ondernemers, opgelet: dit zijn de kansen in Iran

Foto EPA

Ondernemers staan te trappelen, nu de sancties tegen Iran worden opgeheven. De oud-ambassadeur in Teheran en consultant voor het Midden-Oosten, Ronald Mollinger, geeft tips.

Wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven als de sancties worden opgeheven?
“Daar heb ik met Iraanse autoriteiten en grote Iraanse bedrijven regelmatig contact over. Ik geef de belangrijkste punten.”

Olie en gas

“Het zoeken naar olie- en gasreserves. Daar is behoefte aan in Iran en gebrek aan lokale expertise en die bestaat in Nederland in grote mate. Daarbij wil men voor het gas, Iran heeft na Rusland ‘s werelds grootste reserves, meer installaties om het gas vloeibaar te maken en te kunnen exporteren naar zijn afzetmarkten in Azië.”

Wegen en spoor

“Infrastructuur. De havens moeten worden aangepast aan de nieuwe handelsstromen. En ze hebben behoefte aan management. Dat moet worden opgeleid, dat is van groot belang. Iran wil spoorwegen aanleggen. En het wegennet moet worden aangepast.

“De luchtvaartmaatschappijen hebben behoefte aan modern management. Consultants op dat gebied zullen zeer welkom zijn, ook ten aanzien van onderhoud van vliegtuigen. De modernste vliegtuigen die Iran heeft zijn zes Fokker 100’s en twee Fokker 50’s en de rest is allemaal veel ouder.”

Medische artikelen

“De medische sector. Zowel apparatuur, laser- en MRI-apparatuur, als wegwerpartikelen als handschoenen, pleisters, naalden, noem het maar op. Daar is een enorm tekort aan.”

Toerisme

“Het toerisme is enorm achteruitgelopen. De toeristische infrastructuur, hotels, restaurants, bussen, vliegtuigen, moet up to date gebracht worden.”

Water

“Daarbij is er een tekort aan water. Ontzilting en het hergebruik van afvalwater, daar valt nog enorm veel te doen in Iran.”

Vuile lucht

“Dan milieu. De luchtverontreiniging, met name binnen steden als Teheran, is verschrikkelijk. De auto’s, de verwarmingssystemen moeten een enorme inhaalslag maken.”

Bouwmachines

“Er is bovendien een heel grote behoefte aan bouwmachines. Niet alleen voor de wegenbouw maar ook voor flatgebouwen en noem maar op. Bulldozers enzovoorts. Hydraulica in het Midden-Oosten is een gouden markt omdat het niet in de genen van de mensen zit om preventief onderhoud te plegen. Dus als een hydraulisch deel van een machine kapot gaat, staan er miljoenen dollars te verroesten, terwijl er alleen een klein rubbertje in het zuigersysteem kapot is.”

Willen we ook wat importeren uit Iran?
“We willen natuurlijk olie. En gas. Maar in eerste instantie petrochemische producten. Zeker als de prijzen aantrekkelijk zijn. Iran gaat nu op zoek naar nieuwe afzetmarkten en moet zijn positie op de wereldmarkt heroveren en dat zal zich uiten in lage prijzen.”

Welke Nederlandse bedrijven hadden vorige week al in het vliegtuig moeten zitten? Shell, Philips?
“Bijvoorbeeld. En Boskalis. De accountantsfirma’s. Want het accountancysysteem in de wereld is de laatste jaren zeer veranderd en Iran moet zich aanpassen aan de nieuwe wereldnormen, en ze hebben accountants nodig om ze dat bij te brengen.”

Kansen zat dus. Zijn er ook obstakels?
“Iran is natuurlijk geïsoleerd geraakt. Hoewel veel Iraniërs in het buitenland zijn opgeleid, is dit toch een heel nieuw avontuur. Het is niet zoals zaken doen in Zoetermeer.”

    • Leonie van Nierop