Clouddiensten VS lopen 47 miljard dollar mis

Amerikaanse cloudbedrijven lopen de komende drie jaar naar verwachting 47 miljard dollar mis als gevolg van het NSA-afluisterschandaal. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van onderzoeksbureau Forrester Research onder 3.190 ‘beslissers’ in het bedrijfsleven. Meer dan de helft van de respondenten zei Amerikaanse clouddiensten niet te vertrouwen. 26 procent zei daadwerkelijk gevoelige informatie bij Amerikaanse cloudbedrijven te hebben weggehaald. De schade als gevolg van het NSA-schandaal werd vorig jaar nog geraamd op 180 miljard dollar. Dat de schatting nu lager uitvalt, komt volgens de onderzoekers doordat cloudbedrijven hun encryptie hebben verbeterd. In 2013 onthulde Edward Snowden dat NSA op grote schaal informatie van klanten Amerikaanse techbedrijven aftapte.

    • NRC