Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mansveld: bewapenen NS-personeel is ‘lastig’ besluit

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zou het “een lastig besluit” vinden om treinpersoneel standaard uit te rusten met wapens als pepperspray en een wapenstok. Dat zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer in reactie op nieuwe geweldsincidenten tegen treinpersoneel afgelopen weekend.

Station Abcoude, waar afgelopen zaterdag een treinmedewerker in elkaar werd geschopt door vier zwartrijders.
Station Abcoude, waar afgelopen zaterdag een treinmedewerker in elkaar werd geschopt door vier zwartrijders. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zou het “een lastig besluit” vinden om treinpersoneel standaard uit te rusten met wapens als pepperspray en een wapenstok. Dat zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer in reactie op nieuwe geweldsincidenten tegen treinpersoneel afgelopen weekend.

PVV-Kamerlid Barry Madlener had Mansveld naar de Kamer geroepen vanwege drie nieuwe geweldsincidenten tegen treinpersoneel afgelopen weekend. In Abcoude werd afgelopen zaterdag een treinmedewerker in elkaar geschopt door vier zwartrijders. Vervolgens werd in Roosendaal een conducteur met de dood bedreigd en in Tilburg kreeg een conducteur gisteren een mes op de keel gezet.

Pleidooi bewapening komt ook van vakbond

Volgens PVV’er Madlener waren deze gevallen van agressie de zoveelste incidenten van de afgelopen jaren en moet de staatssecretaris dringend meer maatregelen nemen, waaronder het standaard bewapenen van treinpersoneel. Dit pleidooi deed vakbond FNV Spoor afgelopen weekend ook naar aanleiding van het incident in Abcoude. Uit een rondgang van RTL bleek ook dat een Kamermeerderheid wil dat de optie van bewapening wordt onderzocht.

Mansveld zei het bewapenen van treinpersoneel niet te willen uitsluiten, maar gaf aan dat “een lastig besluit” en “een hele stap verder” te vinden. Ze waarschuwde bijvoorbeeld voor het gevaar dat er een escalatie van geweld kan plaatsvinden omdat wapens mogelijk meer agressie kunnen uitlokken. Verder benadrukte Mansveld dat het kabinet naar aanleiding van een zware mishandeling op station Hoofddorp vorige maand al maatregelen heeft genomen. Zo komen er extra agenten op twintig stations en zal het kabinet de druk verhogen op gemeenten om in stations, vaak gebruikt als doorlooppassages, de ov-poortjes te sluiten – de helft van de agressie komt van zwartrijders.

Bewapenen treinpersoneel kan wettelijk al

Wettelijk gezien mogen de bijna zevenhonderd NS-medewerkers van Veiligheid & Service al pepperspray en een wapenstok gebruiken, maar de NS heeft hen tot nu toe alleen handboeien aan hun riem gehangen. Mansveld zegde toe de mogelijkheid van verdere bewapening te bespreken tijdens een overleg dat ze morgen met de NS, spoorbeheerder Prorail en de vakbonden heeft. Ze zei het besluit hierover te willen overlaten aan “diegenen die er verstand van hebben”. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zei vanmiddag dat hij naar het idee van bewapening gaat kijken, maar benadrukte dat er een “zorgvuldige afweging” moet worden gemaakt.

Het geweld tegen treinpersoneel neemt overigens niet toe. Gemiddeld vinden er zo’n twee ernstige incidenten per dag plaats. In 2011 noteerde de NS-meldkamer 858 zware agressie-incidenten tegen personeel, in 2012 waren dat er 635, het jaar daarna 777 en vorig jaar 774. Verhoogde meldingsbereidheid, mede na campagnes, vertroebelt het beeld. Tegelijkertijd oordeelden treinreizigers in enquêtes niet eerder zo positief over de sociale veiligheid.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Ineens is veiligheid in de trein hét onderwerp’ (€).