Man vast voor dealen van witte heroïne

De politie heeft afgelopen weekend een man verhoord die toeristen mogelijk witte heroïne heeft verkocht als cocaïne.

De 42-jarige man heeft zich zaterdagochtend zelf bij een Amsterdams politiebureau gemeld. Hij zou zich hebben herkend op de beelden die de politie eind februari vrijgaf van de verdachte. De politie wil verder niets kwijt over de man. Hij mag in verband met het onderzoek geen contact hebben met de buitenwereld.

Afgelopen herfst stierven in Amsterdam drie Britse toeristen van begin twintig nadat ze witte heroïne hadden gesnoven. Zeventien mensen belandden in het ziekenhuis na gebruik van ‘verkeerde drugs’. Daarna vielen een paar maanden geen slachtoffers, totdat eind februari opnieuw drie toeristen, uit Denemarken, onwel raakten. De politie gaf daarop beelden vrij van de man die hun mogelijk witte heroïne had verkocht. Het signalement van deze dealer kwam niet overeen met signalementen die slachtoffers vorig jaar gaven van degene die hun de drugs had verkocht. Mogelijk zijn er meer daders.

De slachtoffers dachten cocaïne te hebben gekocht, maar kregen witte heroïne. Dat snoven ze op, terwijl witte heroïne eigenlijk ingespoten dient te worden. Van cocaïne word je actief, van heroïne rustig. Als je te veel heroïne snuift, gaat je hart langzamer kloppen en kan je ademhaling stoppen.

Dat witte heroïne verkocht is voor cocaïne is uitzonderlijk omdat de straatprijs van witte heroïne veel hoger is dan die van cocaïne. Het zou dus heel goed kunnen dat de dealer niet wist wat voor drug hij verkocht.

GGD en gemeente begonnen na de eerste slachtoffers een waarschuwingscampagne. Ze wijzen toeristen met borden op de levensgevaarlijke drugs. Deze borden worden nog niet weggehaald, zegt de politie.