Maleisië neemt omstreden antiterreurwet aan

Een gevangenis
Een gevangenis Foto ANP / Koen Suyk

Maleisië mag binnenkort weer gevangenen zonder aanklacht voor onbepaalde termijn vasthouden. Vanochtend vroeg stemde een meerheid van het parlement na uren te hebben gedebatteerd voor het invoeren van de controversiële antiterreurwetgeving. De regering beweert dat de Preventie van Terrorismewet nodig is om potentieel islamitisch terrorisme aan te pakken.

Dat meldt persbureau AP. Uiteindelijk stemden 79 volksvertegenwoordigers voor en zestig tegen. Sinds 2013 zijn tientallen Maleisiërs gearresteerd op verdenking van betrekkingen met Islamitische Staat en andere terreurbewegingen. Vanwege het schrijnende gevaar dat dit met zich mee brengt is de omstreden wet nodig, zo meent de regering.

‘Stap achteruit voor mensenrechten’

Maar de invoering wordt ook gezien als een grote stap achteruit op het gebied van mensenrechten voor het Aziatische land. Mensenrechtenorganisaties zien de beslissing als het de facto herinvoeren van de Binnenlandse Veiligheidswet, die in 2012 werd afgeschaft. Human Rights Watch en andere organisaties vrezen dat de regering de wet zal misbruiken om critici, demonstranten en oppositieleden de mond te snoeren.

Het duurt nog een paar weken voor de wet van kracht wordt. Het wetsvoorstel moet namelijk nog worden goedgekeurd door het hogerhuis en door de koning. Dit wordt echter beschouwd als een formaliteit en zal hoogstwaarschijnlijk niet op weerstand stuiten.

Terreurcel opgerold

Afgelopen zondag werden nog zeventien mensen opgepakt, onder wie een Indonesische strijder. Zij worden ervan beschuldigd geld en wapens te hebben willen stelen. Dit wilden zij doen door banken te beroven en politiebureaus en legerkazernes aan te vallen. De arrestanten zouden ook hoogwaardigheidsbekleders hebben willen ontvoeren. Enkelen van hen zijn getraind en hebben gevochten in Syrië en Afghanistan.

Politici overleggen later deze week over nog meer antiterreurwetgeving. Er wordt bekeken of terroristen of mensen die vermoedelijk banden met terreurgroepen onderhouden een reisverbod kan worden opgelegd. Ook wordt gedebatteerd over het verhogen van straffen voor terroristische misdaden.