Joodse organisaties doen aangifte tegen FC Utrecht na spreekkoren

Juichende FC Utrecht-fans nadat Gevero Markiet de gelijkmaker tegen Ajax heeft gescoord tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag.
Juichende FC Utrecht-fans nadat Gevero Markiet de gelijkmaker tegen Ajax heeft gescoord tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Foto ANP/Olaf Kraak

Twee joodse organisaties hebben aangifte gedaan tegen voetbalclub FC Utrecht en supporters van de club nadat zij antisemitische spreekkoren zongen tijdens de thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen Ajax. In de Tweede Kamer werden vragen gesteld over het incident. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.

Twitter avatar federatiefjoods Federatief Joods NL Federatief Joods Nederland doet aangifte tegen daders, KNVB en FC Utrecht #spreekkoren en verzoekt om opnieuw spelen wedstrijd #utraja

Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) en Federatief Joods Nederland (FJN) deden vandaag aangifte nadat de wedstrijd in de Eredivisie, die eindigde in 1-1, werd ontsierd door supporters. Zij zongen onder andere:

“Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.”

De twee organisaties verwijten FC Utrecht dat de club niet ingreep op het moment dat de supporters begonnen met het zingen van de spreekkoren. FC Utrecht heeft in een verklaring excuses aangeboden en zegt een onderzoek naar de daders te zijn gestart. Volgens de voetbalclub hebben de clubleiding, de KNVB, het OM en de politie de tekst van de liederen tijdens de wedstrijd niet gehoord.

‘Wedstrijd overspelen’

De organisatie FJN maakte eerder vandaag al bekend aan de KNVB te hebben gevraagd of de wedstrijd overgespeeld kan worden. FJN heeft ook tegen de voetbalbond aangifte gedaan omdat het vindt dat de scheidsrechter het duel had moeten staken. De KNVB veroordeelt de spreekkoren, maar zegt het oordeel van de openbaar aanklager af te wachten voordat het tot actie overgaat. Wel gaf de bond aan dat het nog nooit is voorgekomen dat een wedstrijd vanwege een dergelijke reden is overgespeeld.

In de Tweede Kamer stelden de PvdA, SGP en ChristenUnie vragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) naar aanleiding van de spreekkoren. Van der Steur zei in een reactie dat “de schuldigen stevig moeten worden aangepakt”. Verder vindt hij dat alle betrokken partijen te laat hebben gehandeld. De minister heeft er bij de KNVB op aangedrongen het protocol om wedstrijden stil te leggen bij kwetsende spreekkoren in de toekomst sneller uit te voeren. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat voetbalclubs verplicht camera’s en geluidsherkenningsapparatuur moeten installeren om daders te kunnen identificeren

Rivaliteit die uit de hand loopt

De antisemitische teksten zijn een verwijzing naar de bijnaam ‘Joden’ die Ajax-supporters zichzelf graag geven. FC Utrecht en Ajax zijn rivalen waarbij de gemoederen rondom wedstrijden tussen beide teams vaak hoog oplopen. Het is vaker voorgekomen dat Utrecht-supporters zich antisemitisch uitlieten. Zo zongen ze eerder al eens “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas”, een spreekkoor dat ook afgelopen zondag voorbij kwam.

Voor FC Utrecht kunnen de spreekkoren zware gevolgen hebben. Twee jaar geleden kreeg de club een geldboete van 15.000 euro en een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek nadat fans in een bekerduel tegen opnieuw Ajax vuurwerk afstaken en één supporter het veld betrad. De proeftijd van die voorwaardelijke straf is wel verlopen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Spring je nou mee of niet? (€).