Grieken: nog 279 miljard euro tegoed van Duitsland

Monument in het Griekse Distomo. Foto AFP

Het bedrag dat Griekenland aan herstelbetalingen van Duitsland zou moeten ontvangen, bedraagt 278,7 miljard euro. Dat heeft de Griekse onderminister van Financiën Dimitris Mardas gisteren bekendgemaakt.

Griekenland eist al langer herstelbetalingen voor de schade die het tijdens de Tweede Wereldoorlog leed. De roep erom is veel heftiger geworden, nu Griekenland met de andere eurolanden onderhandelt over verlenging van de noodsteun. Om het totaalbedrag te bepalen stelde premier Alexis Tsipras een parlementaire commissie in. Die onderzocht onder meer de hoogte van een ‘bezettingslening’ die nazi-Duitsland afdwong bij de Griekse nationale bank. Die zou alleen al 10,3 miljard euro bedragen. Duitsland zegt tot nu toe de kwestie van herstelbetalingen als afgesloten te beschouwen.

Eind februari kwamen Griekenland en zijn gesprekspartners een voorlopige lijst met stevige hervormingen overeen, maar er is nog geen definitief akkoord. Ondertussen wenden de Grieken zich ook tot Rusland. Premier Tsipras herhaalde vorige week af te willen van de EU-sancties tegen Moskou. Deze week is hij er op bezoek.