Heemskerk verslaat ‘Kromo’ met wondertijd

27-jarige zwemster verbaast tijdens toernooi in Eindhoven de zwemwereld met absolute toptijden op de 100 en 200 meter vrije slag.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Vooraf had ze geen idee dat ze zo hard kon zwemmen. Maar Femke Heemskerk verbaast zichzelf en de zwemwereld, de laatste tijd bijna dagelijks. Met absolute wereldtijden op de 100 en 200 meter vrije slag zette de 27-jarige zwemster de Swim Cup in Eindhoven in vuur en vlam.

In een rechtstreeks gevecht met Ranomi Kromowidjojo scherpte ze zondag het nationale record van de olympische kampioene op de 100 vrij aan met 0,06 seconde, tot 52,69. Daarmee is Heemskerk dit seizoen met afstand de snelste ter wereld op het koninginnenummer. Haar fenomenale tijd is bovendien de derde ooit in een badpak van textiel gezwommen. Alleen de Australische Cate Campbell (52,33) en de Zweedse Sarah Sjöström (52,67) waren ooit sneller dan Heemskerks nieuwe toptijd.

Vrijdag had ze al op vergelijkbare wijze huisgehouden op de 200 meter vrije slag, dat tot voor kort werd gezien als haar specialiteit. Van haar hoeft het niet, maar met de tijden die ze op dit moment zwemt wordt Heemskerk tot de favorieten gerekend op de Spelen in Rio, volgend jaar. „Ik was behoorlijk zenuwachtig voor de finale”, erkende ze na afloop tegenover het ANP. „Mensen gingen wat van mij verwachten. Maar ik ben heel blij dat ik mijn tijd toch weer heb kunnen verbeteren ondanks de zenuwen. Dat is de grootste winst voor mij.”

De opmars van Heemskerk is ongekend sinds ze na de Spelen van Londen (2012) terecht kwam bij de trainingsgroep van coach Marcel Wouda in Eindhoven. Hoewel ze jarenlang successen vierde met de Golden Girls, die fameuze Nederlandse estafetteploeg die in Beijing (2008) olympisch kampioen werd, zwom Heemskerk op de individuele nummers zelden in de schijnwerpers, al kwam ze op de WK van 2011 in Shanghai heel ver.

Een zoektocht naar de ideale trainingslocatie leidde haar van het Amsterdamse Sloterparkbad naar Marseille, waar ze twee seizoenen trainde. Maar na een snelle progressie in haar eerste jaar verscheen ze in Londen vermoeid aan de start. Ze nam lang rust, voordat ze neerstreek bij Wouda, de oud-topzwemmer. Bij hem voelt ze zich als een vis in het water. „Ik voel me eindelijk helemaal thuis”, zei ze twee jaar geleden in deze krant.

Afgelopen winter brak Heemskerk eindelijk de ban met haar eerste grote individuele zege bij de WK kortebaan in Doha, ook op de 100 meter vrije slag. Sindsdien is ze Kromowidjojo, die vorig jaar een herstart maakte, te vlug af op haar favoriete nummer.

De recente reeks geweldige tijden betekent dat haar positie in de internationale top gaat veranderen. De zwemwereld zal komende zomer, bij de WK langebaan in het Russische Kazan, nadrukkelijk kijken naar Femke Heemskerk. De grote vraag is hoe ze zich dan houdt. Mar bang lijkt ze niet, nu ze haar potentieel eindelijk volledig aanspreekt. „Ik heb veel geleerd, de afgelopen periode”, zei ze vorige week. „Ik zit in een stijgende lijn. Dat geeft heel veel vertrouwen.”

    • Rob Schoof