Handelaar krijgt 2,5 jaar celstraf voor paardenvleesfraude

Vleeshandelaar Willy Selten arriveert bij het Paleis van Justitie. Foto ANP / martijn Beekman

Vleeshandelaar Willy Selten is vandaag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor het plegen van fraude met paardenvlees en valsheid in geschrifte. De rechter in Den Bosch achtte bewezen dat de ondernemer uit Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees verkocht.

De twee bedrijven van Selten zouden vanaf 2011 tot 2012 minstens 336.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. De vleeshandels leverde aan ruim vijfhonderd afnemers in Europa. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Selten heeft beweerd:

“De rechtbank acht bewezen dat de bedrijven van verdachte pakbonnen/facturen valselijk en in strijd met de waarheid hebben opgemaakt en daarvan gebruik hebben gemaakt en dat verdachte feitelijk leiding heeft gegeven aan deze verboden gedragingen. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 30 maanden met aftrek voorarrest op.”

Klanten die argwaan kregen werden bewust misleid, aldus de rechter. Dit heeft de rechtbank zwaarder laten meewegen bij het bepalen van de straf. Selten leverde hen verklaringen aan waarin hij stelde geen paardenvlees te hebben gebruikt. Volgens de rechter is hierdoor de reputatie van Nederland als vleesexporteur ernstig beschadigd.

‘Hoge eis’

Tegen Selten was een tweemaal zo hoge straf van vijf jaar cel geëist. NRC-journalist Leonie van Nierop noemde deze strafeis eerder “best hoog”:

“De maximale straf voor herhaaldelijke valsheid in geschrifte is acht jaar. Er is vijf jaar geëist vanwege de omvang van het schandaal - het gaat om ruim 300 ton omgekat paardenvlees - en omdat het vertrouwen van de consument in de vleessector ernstig zou zijn geschaad.”

Zondebok

Selten zag zichzelf tijdens eerdere zittingen als zondebok. Hij beweert zich al die jaren van geen kwaad bewust te zijn geweest en zegt dat de paardenkadavers hem door leveranciers zijn opgedrongen. De handelaar geeft toe slordig te zijn geweest en administratieve fouten te hebben gemaakt. Maar hij vindt het niet terecht dat hij de schuld krijgt van misstanden in de hele sector. Selten zegt dat hij kapot is gemaakt, overspannen is geworden en aan de rand van de afgrond heeft gestaan.

Bekijk hier een uitzending van Omroep Brabant over het paardenvleesschandaal en de rechtszaak, waarin ook Selten wordt geïnterviewd:

Het paardenvleesschandaal

In januari 2013 bleek dat in diepvriesmaaltijden uit het Verenigd Koninkrijk (goedkoop) paardenvlees zat in plaats van (duurder) rundvlees. Het vlees bleek afkomstig uit een ander EU-land. Al snel werd ook in Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen. En in Nederland: verschillende supermarkten haalden producten uit de schappen, omdat er mogelijk paardenvlees in zou zitten. De zaak werd breed uitgemeten in de internationale pers.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) startte een grootschalig onderzoek. Het productiebedrijf van Selten werd in februari 2013 stilgelegd; daarna moest vijftig miljoen kilo vlees van Selten van de markt worden gehaald. In mei 2013 werd Selten aangehouden. Zijn bedrijf is inmiddels bankroet verklaard.

Het eten van paardenvlees is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Paardenvlees wordt aan dezelfde controles onderworpen als andere soorten vlees. In sommige partijen zijn wel verboden middelen aangetroffen, waaronder fenylbutazon, zij het in kleine hoeveelheden. Consumenten waren vooral kwaad omdat zij paard hadden gegeten terwijl zij dit niet wilden. Ook maakten mensen zich zorgen omdat zij niet langer zeker wisten wat er in het eten zat dat zij aanschaften.

  • Lees ook op NRC Q: Waarom vleeshandelaar Willy Selten vandaag hoort of hij de cel in moet
  • Lees ook in NRC Handelsblad: ‘De etiketten waren misschien van het paardenvlees afgewaaid’ (€)
      • Casper van der Veen