Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Griekenland wil 279 miljard Duitse compensatie om WOII

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Foto EPA / Alexandros Vlachos

Griekenland wil herstelbetalingen van Duitsland voor de financiële schade die het land heeft geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Griekse onderminister van Financiën Dimitris Mardas gaat het om zo’n 278,7 miljard euro.

De roep om smartengelden van Duitsland bestaat al decennia, maar het was premier Alexis Tsipras die een parlementaire commissie oprichtte om te onderzoeken wat de schade door de bezetting is geweest. De commissie is vorige week begonnen, schrijft persbureau Reuters, en onderzoekt onder meer de hoogte van een zogeheten bezettingslening die nazi-Duitsland afdwong bij de Griekse nationale bank. Daarnaast wil Griekenland gestolen archeologische schatten terug.

Tsipras naar Rusland

Mardas zei op basis van officiële Griekse berekeningen dat Berlijn Athene 278,7 miljard euro verschuldigd was. De bezettingslening bedraagt 10,3 miljard euro.

De aankondiging door Mardas komt op het moment dat Griekenland met de eurolanden onderhandelt over de noodsteun aan het land. Eind februari kwamen Griekenland en haar gesprekspartners een voorlopige lijst overeen met hervormingsmaatregelen. Een definitief akkoord laat echter nog op zich wachten.

Tsipras lijkt ondertussen een vriend te vinden in Rusland. Premier Tsipras zei vorige week dat hij tegen de Europese sancties is tegen Rusland. Hij wil de handel met het land juist stimuleren. Deze week bezoekt hij Rusland.