Goed bedacht of slecht gejat? Alle doden uit Game of Thrones op een rij

Schermafbeelding The Washington Post.

Iedereen die wel eens een aflevering Game of Thrones kijkt (afgekort GOT) weet dat de tv-serie regelmatig een bloederige aangelegenheid is. The Washington Post bracht in een interactieve infographic alle 456 doden in kaart die de afgelopen vier seizoenen zijn gevallen. Maar het lijkt wel erg op de site die een andere kunstenaar ook al eens heeft gemaakt.

Met het begin van seizoen 5 van Game of Thrones in zicht (aanstaande zondag 12 april) kan het speculeren weer beginnen, wie van de personages dit seizoen het loodje zal leggen. Met de naderende komst van Daenerys Stormborn of the House Targaryen en haar soldaten The Unsullied, belooft het weer een flinke slachtpartij te worden:

Spoiler alert: pas op, de volgende alinea’s bevatten informatie over het verloop van de serie.

Een heel seizoen GOT overleven, is zogezegd niet makkelijk. Er wordt in de gemiddelde aflevering flink wat ingehakt, gestoken, geslagen, gemept en geramd op karakters - hoofdpersonen niet uitgezonderd - met als voorlopig hoogte- of dieptepunt The Red Wedding (seizoen 3, aflevering 9) waarin lord Robb Stark, zijn vrouw en zijn moeder, lady Catelyn tijdens het huwelijksbanket worden afgeslacht.

Toch was seizoen 3 bij lange na niet het dodelijkste seizoen blijkt uit de infographic van The Washington Post. Dat was seizoen 4 met maar liefst 182 doden, waarvan de meeste vielen tijdens The Battle of Castle Black: de aanval van de Wildlings op de tot nu toe nog onneembare muur van ijs die het noorden van de andere koninkrijken scheidt.

Ook de dieren tellen trouwens mee in deze infographic, Lady de wolfshond, een hert, een duif en zelfs drie bloedzuigers staan vermeld in de dodenlijst. Opvallend: de mammoeten staan er niet bij, dus kennelijk hebben die de aanval op The Wall overleefd vorig seizoen.

Verder wordt uit het plaatje duidelijk waar de meeste doden vielen, niet geheel verbazingwekkend is dat in King’s Landing, de hoofdstad van de Seven Kingdoms, waar de Baratheons op de Iron Throne zetelen. En, verrassend genoeg is niet The Hound, degene die de meeste doden op zijn geweten heeft, maar Bronn, een huurling die wat onfrisse klusjes opknapt voor de Lannisters.

Sesamstraatversie van GOT

Voor wie niet goed tegen al dat geweld kan in GOT heeft de Amerikaanse Sesamstraat nu een kindvriendelijker versie gemaakt. Het gevecht om The Iron Throne is hier letterlijk een echte stoelendans:

Beter goed gejat dan slecht bedacht?

De infographic van The Washington Post ziet er bijzonder mooi, figuratief vormgegeven uit. En dat is meer mensen opgevallen. Zoals Nigel Evan Dennis, maker van de website Wherehaveallthewildlingsgone.com, een site over GOT die hij een jaar of twee geleden al lanceerde.

In de commentaren onder de infographic wordt The Washington Post zelfs beschuldigd door reaguurders van plagiaat. En eerlijk is eerlijk, de site van de krant lijkt wel heel erg op die van Dennis:

De site van Dennis:
Knipsel

De site van The Washington Post:

Knipsel

Het kan natuurlijk toeval zijn. Of niet. Beter goed gejat dan slecht bedacht wordt zo misschien beter goed bedacht dan slecht gejat. De krant heeft zelf nog nergens op de beschuldiging gereageerd.

    • Anouk Eigenraam