Goal v/h Weekend: 5x net zo goed, of beter nog dan Charlie Adam

Wesley Sneijder verkeert in uitstekende vorm en maakt zich uitermate geliefd bij de fanatieke aanhang van Galatasaray. Hollandse Hoogte / VI Images

Knotsgek. Mogen we dat zeggen? Vast wel. Want wat gebeurde er veel in dit lange voetbalweekend. Het was mooi en lelijk, geweldig en bizar. En dat alles buiten Die Goal van de Schotse rouwdouwer Charlie Adam gerekend.

Tuurlijk, het was een fantastische goal en reeds buitenproportioneel aangekondigd op deze site. Niet eens zozeer een opvallende goal vanwege de afstand - zo zien we ze immers met enige regelmaat voorbij komen. Maar het is ook wel even een doelman die door de kenners gerekend wordt tot de absolute wereldtop, die zich hier als een stumper laat verschalken. Wie of wat kwam dáár nog bij in de buurt dit weekend?

1. Wesley Sneijder

Hij is in vorm en maakt de laatste tijd veel goals voor Galatasaray met wie Sneijder in een heftige strijd om de Turkse landstitel verwikkeld is. Bij voorkeur zijn die goals mooi, zoals ook dit weekend weer. Hij promootte terloops nog even ongelukkig zijn in clubkleuren gehulde messenset, maar maakte zich vooral nog wat meer onsterfelijk door opnieuw als enige terug te keren op het veld om de harde kern van ‘Cimbom’ te dirigeren.

2. Fenerbahçe

Ook in Turkije, maar veel minder cool. Bizar eigenlijk. De competitie is nu stilgelegd omdat de teambus van de club van Dirk Kuijt beschoten werd. De buschauffeur was na de aanslag in levensgevaar, de club zei gisteren niet meer in actie te komen tot de daders gevonden zijn. Dat de rivaliteit tussen de topclubs in Istanboel groot is, was bekend. Maar de schietpartij vond plaats in Trabzon. Boze tongen beweren dat ‘Fener’ nog altijd flink wat verachting oproept vanwege het match fixing-schandaal enkele jaren geleden.

3. Mauricio Pinilla

Zo’n vrij typische Zuid-Amerikaanse broodvoetballer in Italiaanse dienst. Twaalf jaar geleden uit Chili opgepikt door Inter, uiteindelijk nooit gespeeld voor de Nerazzuri en uitgeleend aan meerdere clubs. Gekocht door Sporting, op huurbasis in Schotland, Spanje en weer Chili geweest. Via Brazilië en Cyprus nu al weer vijf jaar terug in Italië. En dan doe je dit:

4. Cristiano Ronaldo

“Knotsgek” dus. We gebruiken ‘m voor de wedstrijd Real Madrid-Granada. Met een uitslag van 9-1 al behoorlijk out of the ordinary, maar CR7 maakte het nog even extra merkwaardig door vijf (5!) van die negen goals voor z’n rekening te nemen. De man leeft voor goals; na die tweede krijg je het idee dat ‘ie z’n eigen moeder nog wel een douw zou geven om haar een goaltje af te snoepen. Hier is zijn kwintet:

5. De premier league

Want Charlie Adam dus. Maar daar hield het niet op. Want voor, tijdens en na Charlie kwamen er nog wat pareltjes uit de Premier League. Wat te denken van Bafetimbi Gomis? Of Wayne Rooney? Nog fraaier was de inzending van Bobby Zamora. Maar om deze gekortwiekte werkweek toch met wat peper te beginnen: van Jermain Defoe, voor Dick Advocaat.

    • Jules Seegers