Geen competitie in Turkije na aanslag op bus

Chauffeur van de spelersbus raakt ernstig gewond; vanochtend zijn twee verdachten aangehouden voor de schietpartij.

De Turkse voetbalcompetitie is voor minimaal een week stilgelegd. Titelverdediger Fenerbahçe weigert te spelen tot de plegers van een aanslag op de spelersbus zijn gepakt. Zaterdagavond is de bus beschoten. De bestuurder werd door glas in zijn hoofd geraakt. Hij is inmiddels buiten levensgevaar.

De spelers werden zaterdagavond na een 5-1 overwinning op Rizespor naar het vliegveld bij Trabzon gebracht, net als Rize een stad aan de Zwarte Zee. Om kwart over tien, toen ze over een viaduct reden, is op de voorruit geschoten. De bestuurder kreeg glas in zijn hoofd en raakte ernstig gewond. Een beveiliger wist het stuur van hem over te nemen en te remmen. De spelers kwamen met de schrik vrij. Dirk Kuijt, speler van Fenerbahçe, was wegens een blessure niet mee naar de wedstrijd.

Op ongeveer 150 meter van het viaduct is een geweer gevonden, waar het serienummer vanaf was gevijld. Vanochtend zijn twee verdachten aangehouden, meldde Hürriyet Daily News. De een zou op de bus geschoten hebben, de andere verdachte zou hem telefonisch gemeld hebben dat de bus er aan kwam.

In Turkije is geschokt gereageerd op de aanslag. Na lang vergaderen besloot de voetbalbond gisteren om de competitie tijdelijk stil te leggen. Fenerbahçe-bestuurder Deniz Tolga Aytöre spreekt van een daad van ‘terrorisme’ die volgens hem los moet worden gezien van een bestaande vete tussen Fenerbahçe en Trabzonspor.

Het is de vraag of dat inderdaad kan. Niemand is verrast dat dit in de buurt van Trabzon is gebeurd. Trabzonspor is een van de weinige serieuze rivalen van de drie rijke grote clubs uit Istanbul. Tussen Fenerbahçe en Trabzonspor staat een rekening open.

Trabzonspor eist de titel op van het seizoen 2010-2011, omdat Fenerbahçe die door omkoping zou hebben gekregen. De voorzitter van Fenerbahçe is veroordeeld wegens matchfixing. De club is daar wel voor gestraft door de Europese voetbalbond UEFA, maar niet door de Turkse bond. Trabzonspor werd dat seizoen tweede, met evenveel punten als Fenerbahçe. Dat de club de titel nog altijd niet heeft gekregen komt volgens de supporters doordat Fenerbahçe te veel invloed heeft op de bond.

Dit leidde begin vorig jaar ook al tot geweld tijdens een wedstrijd tussen de twee clubs. En toen Fenerbahçe in Trabzon moest spelen, omsingelden tienduizenden kwade supporters het stadion. De spelers zaten opgesloten in hun kleedkamers en werden uiteindelijk door het leger naar het vliegveld geëscorteerd.

Voetbal wordt in Turkije intens beleefd. Als topclubs tegen elkaar spelen gaan er geen uitsupporters mee, om confrontaties te voorkomen. Sinds afgelopen seizoen is het een stuk stiller in de stadions. Dat komt doordat een systeem is ingevoerd met e-tickets. Wie kaarten voor een wedstrijd wil moet zich online registreren. Dat staat veel supporters tegen. Ze vermoeden bovendien een vorm van corruptie omdat een bank die banden heeft met president Erdogan ervan profiteert. En dus blijven ze weg.

De teleurstelling in het voetbal in Turkije is breder. Het nationale elftal, dat onlangs met 1-1 gelijkspeelde in en tegen Nederland, weet zich maar niet te plaatsen voor een groot toernooi. De sport is besmeurd door de omkoopschandalen. Grote sponsoren trekken zich terug.

    • Marloes de Koning