Museum in selfiehoofdstad

None

Bezoekers die foto’s nemen zijn in de meeste musea geen graag geziene gasten, zeker als ze uitgebreid voor kunst poseren om selfies te nemen. Maar een nieuw museum in Manila pakt het anders aan. In Art in Island worden bezoekers juist uitgenodigd om zichzelf voor de kunst te fotograferen, of eigenlijk in de kunst te fotograferen. Het grootste selfiemuseum van Azië bevat zo’n tweehonderd 3D-muur- en vloerschilderingen, bezoekers mogen naar hartelust gekke poses aannemen voor de trompe-l’oeilwerken en dat vastleggen.

Art in Island biedt verschillende werelden: in de aqua zone lijkt het bijvoorbeeld alsof je wordt aangevallen door een reuzepiranha en in de Europa Zone kun je in een gondel door Venetië varen. Uiteraard is er ook een Masterpiece Zone, waar je in Van Goghs schilderij Sterrennacht kunt stappen of kunt doen alsof je iets op Mona Lisa’s gezicht verft.

Toevallig is het trouwens niet, dat het selfiemuseum zijn deuren in de Filippijnse hoofdstad opent. Manila is de selfiehoofdstad, zo bleek begin deze maand uit onderzoek van het Time Magazine. Gemeten over een periode van tien dagen hebben maar liefst 258 inwoners per 100.000 inwoners hun eigen smoel op de foto gezet. Amsterdam belandde met 64 selfienemers per 100.000 inwoners op plek 28.

    • Steffi Weber