‘FedEx is een erg groot bedrijf, daar kunnen we veel van leren’

„Straks kun je tot op de minuut weten wanneer een pakketje afgeleverd zal worden”.

None

Tex Gunning (1950), sinds 2013 bestuursvoorzitter van TNT Express, is blij met het bod van FedEx. Hij is optimistisch over de kans van slagen van de overname.

Waarom verwacht u dat Brussel nu wel toestemming geeft? Twee jaar geleden ging de overname door UPS niet door omdat Brussel drie pakketbezorgers op het Europese continent te weinig vond.

„Drie grote spelers is competitiever dan twee. Voorheen had je twee echte grote spelers in Europa, UPS en DHL. Bovendien gaat het niet om aantallen maar om concurrentievermogen.”

Heeft u al een idee wat Brussel zal zeggen?

„Nee. Maar onze advocaten, zowel van FedEx als TNT, zeggen dat de deal certainty hoog is.”

FedEx en TNT zijn complementair, benadrukken beide bedrijven. Dus zullen er naar verwachting weinig ontslagen zijn. Wat kan er wél worden geïntegreerd?

„Ja, FedEx is natuurlijk een heel groot bedrijf, dat steen voor steen is opgebouwd. Daar kunnen we veel van leren. Ze zijn heel goed in systemen en processen. Ook hun technologie kunnen we overnemen. Daarin zijn ze veel verder. Bijvoorbeeld met track & trace. Straks kun je tot op de minuut weten wanneer een pakketje afgeleverd wordt.”

Waarom is TNT nu bijna een miljard minder waard dan twee jaar geleden?

„UPS had een enorme overlap met onze activiteiten, en dus meer mogelijke kostenbesparing. De vraag wordt ook bepaald door de markten. We zijn twee jaar verder. De aandelenbeurzen zijn anders.”

    • Leonie van Nierop