FedEx biedt 4,4 miljard euro voor Nederlandse branchegenoot TNT

Het hoofdkantoor van het koeriersbedrijf TNT Express in Hoofddorp.
Het hoofdkantoor van het koeriersbedrijf TNT Express in Hoofddorp. Foto ANP / Remko de Waal

Het Amerikaanse FedEx heeft vanmorgen een bod uitgebracht op de Nederlandse pakketbezorger TNT Express. Het bedrijf uit Little Rock (Arkansas) biedt 8 euro per aandeel TNT, zo maakten beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring bekend. Het totale bod op TNT komt daarmee uit op 4,4 miljard euro.

De geboden prijs ligt ruim dertig procent hoger dan de slotkoers van TNT Express op donderdag, de laatste handelsdag voor het paasweekeinde. Het is zelfs 42 procent meer dan de gemiddelde koers van 5,63 euro van de laatste drie maanden. Het aandeel TNT won toen de beurs weer open ging dan ook meteen flink aan waarde en koerst momenteel zo’n dertig procent hoger.

FedEx en TNT verwachten toestemming toezichthouders

Grootaandeelhouder PostNL, dat zo’n 14,7 procent van de aandelen in zijn Nederlandse branchegenoot bezit, heeft al laten weten het bod te aanvaarden. Volgens TNT is de kans groot dat het overnamepoging slaagt. FedEx wil met de aankoop van zijn Nederlandse rivaal vaster voet aan grond krijgen in de pakketbezorging in Europa.

Volgens TNT-topman Tex Gunning is passen zijn bedrijf en FedEx goed bij elkaar. Hij zegt tegen ANP:

“Zij zijn sterk in de Verenigde Staten en op de lijn van de VS naar Azië. Wij zijn sterk in Europa en op de lijn Azië-Europa. Doordat we complementair zijn heeft de deal ook geen grote impact op het personeel.”

De bevestiging van het overnamebod komt kort nadat Bloomberg berichtte dat FedEx in gesprek zou zijn over de aankoop van TNT. Beide bedrijven laten nu weten dat het de bedoeling is om de verkoop in de eerste zes maanden van volgend jaar te voltooien. Ze verwachten dat de verantwoordelijke toezichthouders met de overname instemmen.

Volgens topman David Bronczek zijn er in Europa eigenlijk nog maar twee grote pakketbezorgers: het Duitse DHL en het Amerikaanse UPS. Met de aanschaf van TNT kan FedEx zich straks ook in dat rijtje scharen, stelt hij:

“Er zijn nu twee sterke partijen, dat worden er drie. Er komt dus meer concurrentie, zoals de commissie wil. Dat is goed voor de klanten.”

Eerder bod UPS strandde in Brussel

TNT Express bereikte twee jaar geleden ook al eens een verkoopovereenkomst met UPS, een grote Amerikaanse rivaal van FedEx. Het bod van UPS bedroeg toen 9,50 euro per aandeel, of bijna 5,2 miljard euro in totaal. De toezichthouders in Brussel blokkeerden die overnamepoging echter, omdat ze vreesden voor een te grote concentratie van macht.

Een uitbreiding van de Europese activiteiten is een van de speerpunten van het beleid dat FedEx drie jaar geleden aankondigde. Voor TNT is de verkoop volgens Bloomberg het einde van een lastige periode, waarin het bedrijf verwoede pogingen deed om de financiën weer op orde te krijgen.

Meermaals veranderd van naam

TNT Express, dat al vier jaar op rij verlies leed, ontstond in 1946 in Australië. Het concern werd in 1996 overgenomen door KPN, dat toen nog de telecom én de post verzorgde. Die postactiviteiten werden in 1998 afgestoten en veranderden daarna meermaals van naam.

In 2011 ontstond de huidige verdeling van de bedrijven. Toen werd TNT Post – zoals het bedrijf inmiddels heette – opgesplitst in TNT Express en PostNL. Dat laatste bedrijf bleef verantwoordelijk voor de dagelijkse postbezorging in Nederland, terwijl TNT zich meer wilde gaan richten op het bezorgen van pakketten door heel Europa.