Een bodywarmer voor biggen

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: hoe je koukleumende biggetjes warm krijgt.

Bedrijf: De Warme Big
Oprichter: Stijn van Kuppenveld (20) en vijf klasgenoten

Goed, we hebben het niet over een technisch hoogstandje. Het begon dan ook als een schoolproject van zes enthousiaste MBO-studenten. Maar deze biggenband is voor een paar biggetjes levensreddend.

Wat is het?
Een band die je om pasgeboren biggetjes heen bindt als ze dreigen af te koelen. Zodra een zeug biggetjes werpt (soms wel een stuk of 15 per keer) moeten die biggen zo snel mogelijk naar de uiers toe om melk te drinken. Maar niet alle biggen komen even sterk en weerbaar uit de zeug, omdat sommige biggen minder voedingsstoffen hebben binnengekregen. En die blijven dan domweg een beetje liggen te koukleumen. Met de biggenband zouden ze lekker warm worden, zodat ze energie krijgen en willen opstaan om naar de moeder te huppelen.

Hoe zit het in elkaar?
In de band zitten warmtepads, die opwarmen tot 41 graden door erin te knijpen. Dan blijft ie een uur warm. Als de big opstaat glijdt de band van de big af. Even uitkoken, en ze kunnen opnieuw gebruikt worden.

Bestond dit nog niet
Nou, er zijn warmtelampen, warmtevloeren. Maar MBO-student Stijn van Kuppenveld kwam op het idee van deze bodywarmer, toen hij op social media een foto zag van twee biggetjes die met wasknijpers aan hun oren in een warme emmer water hingen. Bovendien staat zo’n warmtelamp verder van het biggenlijfje af dan een warmtepad.

En, verkoopt het?
Het slaat best aan bij biggenboeren: tot nu toe zijn er zo’n 50 van verkocht. In een gemiddelde varkenshouderij worden er per week 364 biggen geboren.

Wat is het verdienmodel?
Dat is simpel: verkopen. De dingen kosten een tientje.

    • Charlotte van ’t Wout