Echt cameradebuut in vitale hoofdrol, werd al eerder getipt

Wie: Sophie Höppener

Leeftijd: 23

Wat: actrice

Waar: ‘Goedenavond Dames en Heren’

None

Een van de aardigste gevolgen van de huidige hausse aan televisiedrama is de permanente toestroom van nieuwe acteurs, althans: niet eerder gezien of opgemerkt. Als je hun namen dan gaat googlen, blijken ze soms al best een tijdje actief, maar niet eerder in dezelfde mate in het spotlicht.

In mijn top10 van de afgelopen maanden komen onder meer voor Sanne Langelaar (Dagboek van een Callgirl, Net5), Steye van Dam, Sadettin Kirmiziyuz, Lobke de Boer en Thijs Boermans (Noord Zuid, KRO), Joris Smit en Kristen Denkers (De Fractie, VPRO), Fabian Jansen en Wart Kamps (Missie Aarde, VPRO). Dat ik ze nog niet kende, ligt waarschijnlijk aan mij.

Ook de twee jonge sterren van Goedenavond Dames en Heren (MAX), die twee zusjes in 1963 spelen, lijken te debuteren, maar dat is helemaal niet waar. Anna Raadsveld, die een beginnende omroepster vertolkt, was al in heel wat films en series te zien. Daarentegen komt Sophie Höppener, de jongere en meer frivole zus, voor wie het scenario allerlei dramatische ontwikkelingen in het vooruitzicht stelt, echt uit de lucht vallen.

Dat wil ze zeggen: ze deed vorig jaar eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, liep stage bij de theaterproductie Casanova (De Appel) en speelt sinds een tijdje Ada in de musical Soldaat van Oranje. Maar van eerdere film- en televisierollen geen spoor; ze heeft zelfs nog niet eens een lemma op Wikipedia, zo ongeveer het minste wat je aan PR verwachten mag.

Bij nader doorzoeken van het web komt toch een verrassende vermelding boven water. In een online interview (CultuurBewust.nl) uit januari 2014 wordt Gaite Jansen, misschien wel de meest succesvolle actrice onder de twintigers, gevraagd wie zij denkt dat er over twee jaar als hét nieuwe talent bij DWDD zit. Ze noemt Höppener, die ze heeft leren kennen bij LOT, een oriëntatiecursus voor acteurs: „Zij is echt knettergoed. (...) Niemand kent haar nog, maar dat wordt echt een act.”

Na slechts één aflevering van de MAX-serie te hebben gezien, is het nog te vroeg om die voorspelling te kunnen bevestigen. Maar het is wel een persoonlijkheid die het scherm direct vult met energie en vitaliteit, categorie: eerder Monique van de Ven dan Carice van Houten.

    • Hans Beerekamp