The Dark Charisma of Adolf Hitler

Canvas, 20.40-21.30u.

In de driedelige documentaireserie The Dark Charisma of Adolf Hitler: Leading Millions Into The Abyss

onderzoekt historicus Laurence Rees hoe het kon dat Hitler erin slaagde zoveel mensen achter zich te scharen. Hitler leek een onwaarschijnlijke leider – hij werd gevoed door woede, had een gewelddadig en explosief karakter en was niet in staat tot het vormen van normale menselijke relaties.

Ondanks zijn vreemde persoonlijkheid werd hij door veel Duitser bijna

verafgood. Rees wil weten waarom hij werd gezien als bijzonder charismatisch figuur. De serie bevat

interviews met betrokkenen die contact hadden met Hitler, unieke archiefbeelden in kleur en een aantal gedramatiseerde scènes.

De eerste aflevering volgt zijn politieke opkomst tot en met 1939. Hoe groeide hij van een nobody uit tot de Führer van het Duitse volk? Waarom hielp een deel van de Duitse elite hem aan de macht, terwijl

ze zijn gewelddadige karakter

kenden? De volgende afleveringen

kijken naar de Tweede Wereldoorlog en de uiteindelijke ondergang van Hitler. Rees was een tijd hoofd geschiedenisprogramma’s van de BBC en won een BAFTA-award voor zijn serie Nazis: A Warning from History.