Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien maken vreugdesprongen als zij voor het eerst na een lange tijd op stal naar buiten mogen. Op de eerste lentedag laat een veehouder in Westzaan zijn kudde weer van een verse wei genieten. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Greenpeace bezet boorplatform Shell

Greenpeace voert actie op de Stille Oceaan op het boorplatform Polar Pioneer dat door Shell van Azië naar Alaska wordt gesleept, meldt Z24. De actievoerders demonstreren tegen de geplande boringen van het bedrijf in het Noordpoolgebied in juni.

Tegenover Z24 laat Greenpeace-campagneleider Faiza Oulahsen weten met de actie het publiek bewust te willen maken van de plannen van Shell én de gevaren ervan. Oulahsen:

“Niet alleen moet de olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar. Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied te stoppen en op te ruimen.”

Shell laat weten tegenstanders van hun plannen te respecteren maar keurt de actie van Greenpeace af. Volgens het bedrijf brengen de actievoerders zichzelf en de bemanning in gevaar.

‘Flexibilisering treft jongeren’

Mirjam Sterk zwaait na twee jaar af als ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid. Tegenover de Telegraaf vertelt zij dat de flexibilisering en automatisering van de arbeidsmarkt jongeren nog altijd onevenredig hard treft.

Volgens Sterk bepalen “oude collectiviteiten, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen” nog altijd “te veel de normen en waarden” van de arbeidsmarkt. Er moeten meer gepaste oplossingen bedacht worden om jongeren - ondanks de dalende jeugdwerkloosheid door de beterende economie - een betere aansluiting te geven. Vooral meer zekerheid voor hen is belangrijk. Daarom zou er al op de basisschool begonnen moeten worden met zogeheten loopbaanleren, zegt Sterk.

“Kinderen moeten al vroeg inzicht krijgen in waar ze goed in zijn en waar ze goed in kunnen worden, wat hun drijfveren zijn en hoe ze een netwerk kunnen opbouwen dat hen verder kan helpen in hun ontwikkeling”

Bedrijven omzeilen afroomwet

Die bonuscultuur is moeilijker aan te pakken dan gedacht, schrijft de Volkskrant. De wet die moet voorkomen dat bestuurders verdienen aan overnames of fusies van hun bedrijf is, zoals de krant het stelt, ‘zo lek als een mandje’.

De bonuswet werd aangenomen nadat onder andere Jan Bennink tientallen miljoenen verdiende aan opties en aandelen door de overname van Numico. Maar de Volkskrant laat zien dat de regelgeving te omzeilen is door topmannen uit te betalen in contanten in plaats van aandelen.

Het afgelopen jaar zouden bedrijven zoals chipmaker BE Semiconductor en biotechnologiebedrijf Pharming de afroomwet op deze manier hebben omzeild. Dit jaar zouden andere firma’s zoals Telegraaf Media Groep hetzelfde willen doen. Belangenbehartiger van grote beleggers Eumedion roept in de Volkskrant bedrijven op te stoppen met het omzeilen van de afroomwet.

    • Hans Klis