Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem wil nog niet zeggen wanneer ABN wel naar beurs kan

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil nog geen uitspraken doen over wanneer de uitgestelde beursgang van ABN Amro wel kan doorgaan. Dat schrijft hij vanmiddag in antwoorden op een nieuwe lange lijst Kamervragen. “Ik kan geen termijn noemen waarop ik mijn voorstel hervat om ABN Amro te doen terugkeren naar de markt”, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem wil zich nog niet uitlaten over wanneer ABN wel naar de beurs kan terugkeren.
Dijsselbloem wil zich nog niet uitlaten over wanneer ABN wel naar de beurs kan terugkeren. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil nog geen uitspraken doen over wanneer de uitgestelde beursgang van ABN Amro wel kan doorgaan. Dat schrijft hij vanmiddag in antwoorden op een nieuwe lange lijst Kamervragen. “Ik kan geen termijn noemen waarop ik mijn voorstel hervat om ABN Amro te doen terugkeren naar de markt”, aldus Dijsselbloem.

De minister herhaalt dat de maatschappelijke discussie over het verhoging van de salarissen voor de top en de berichten over onregelmatigheden in Dubai de directe aanleiding waren om het besluit over de beursgang op vrijdag 27 maart uit te stellen. Daarna kwamen er nog vragen over het anti-corruptiebeleid en integriteitsbeleid van de bank bij. “Zolang die vragen niet beantwoord zijn en de rust en het vertrouwen niet zijn teruggekeerd, ligt er geen goede basis voor een terugkeer naar de markt”, zo schrijft Dijsselbloem. De minister doelt hier op onderzoek dat de Nederlandsche Bank op dit moment naar een aantal van deze kwesties doet.

In zijn wekelijkse gesprek met RTL Z was Dijsselbloem later vanmiddag iets concreter. Hij zei op de tv-zender dat het kabinet er “in principe” nog steeds naar om dit jaar te beginnen met de beursgang. Premier Rutte zei afgelopen donderdag dat een beursgang dit jaar nog altijd mogelijk is.

Dijsselbloem: niet speculeren over waardedaling ABN

Op de vraag of de huidige onrust rond ABN Amro negatieve gevolgen kan hebben voor de opbrengst van de bank bij een beursgang, wilde Dijselbloem in de beantwoording van de Kamervragen niet ingaan:

Alle uitspraken over het (huidige) beursklimaat en effecten van uitstel van de start van de verkoop zijn speculatief. Herstel van rust en vertrouwen zal ervoor zorgen dat er voldoende belangstelling is en blijft in de aandelen van ABN Amro.

Dat Dijsselbloem als minister niet op de hoogte werd gebracht van eventuele problemen binnen de organisatie van de bank, klopt volgens hem. Als toezichthouder heeft De Nederlandsche Bank de taak “om zich een oordeel te vormen over de kwaliteit van de organisatie, waaronder het interne toezicht”. Deze toezichtvertrouwelijke informatie wordt niet met de aandeelhouders van de Nederlandse banken gedeeld en dat geldt ook voor de Staat, aldus Dijsselbloem.

Vanavond houdt de Kamer een hoorzitting over de salarisrel bij ABN Amro, met onder anderen president-commissaris Rik van Slingelandt. Donderdag debatteert de Kamer met Dijsselbloem over de kwesties rond ABN.