Deze omgebouwde, elektrische Ford vermorzelt Ferrari’s en Porsche’s

Een beeld uit de documentaire van The Verge.

Snelle auto’s en elektrische motoren – dat is nog geen heel gelukkig huwelijk. Voor de ware autoliefhebber horen auto’s en brandstof bij elkaar als Ferrari en de kleur rood of als smeulend rubber en asfalt. De 53-jarige Amerikaan Mitch Medford wil dat stereotype veranderen en bouwde een oude Ford om tot elektrische superauto.

The Verge volgde Medford bij zijn poging de grens van 170 mijl per uur te doorbreken

Zijn creatie heet de Zombie 222 en is in staat om de 100 kilometer per uur te bereiken in slechts 2,4 seconden. Dat is sneller dan de Lamborghini Huracán, sneller dan de Porsche 911 en veel sneller dan de Ferrari 458. En dat allemaal door een reeks elektromotoren die samen meer dan 800 pk produceert. Medford:

“De Zombie maakt gehakt van Ferrari’s, Lamborghini’s, Maserati’s – elk automerk dat klinkt als een pastagerecht uit Italië.”

Op naar de 274 kilometer per uur

De Zombie is een ultieme poging om te bewijzen dat de elektrische auto geen zacht zoemende gezinswagen hoeft te zijn. Het is de auto die zelfs bij de meest ervaren de vingers doet tintelen, zo schrijft het Amerikaanse techblog The Verge, dat een korte documentaire over Medford en zijn auto maakte.

Knipsel1

Dat bewijs kan Medford overigens maar op één manier leveren, zo vindt hij zelf: door met zijn omgebouwde Ford Mustang uit 1967 op een recht stuk weg de barrière van 170 mijl per uur (274 km/h) te doorbreken. Dat is 15 mijl harder dan het huidige record voor elektrische auto’s.

‘Nooit bedoeld voor meer dan 120 mijl per uur’

De reden dat Medford juist 170 mijl als drempel koos, is omdat het de hoogste snelheid is die de Mustang uit ’67 ooit bereikte. Dat record werd gevestigd door de bekende Amerikaanse autocoureur Carroll Shelby, zo beweerde Shelby zelf althans. Medford:

“Dat is een mooi doel om me op te richten. [...] Ik besef me overigens maar al te goed dat een Mustang uit ’67 nooit bedoeld is voor snelheden boven de 120 mijl per uur.”

Shelby tijdens de rit waarin hij de 170 mijl per uur doorbrak in een Mustang:

Geïnspireerd door een razendsnelle Datsun

Medford kwam op zijn idee toen hij op internet de White Zombie zag, een witte Datsun 1200 uit 1972, aangedreven door twee elektrische motoren. Het kleine Japanse autootje kan naar verluidt in slechts 1,9 tellen optrekken tot 100 kilometer per uur. Op zijn top haalt het wagentje net geen 130 mijl per uur.

De White Zombie tijdens een drag race:

In de documentaire van The Verge doet Medford met zijn omgebouwde Ford een poging om die topsnelheid te vermorzelen. Hij probeert dat bij de Texas Mile, een wedstrijdje optrekken op een strook asfalt van 1,6 kilometer. Het resultaat? 174.6 mijl per uur.

    • Joost Pijpker