Dit is een artikel uit het NRC-archief

Drugs

Man die vermoedelijk witte heroïne verkocht als cocaïne meldt zich bij politie

De Amsterdamse politie heeft een man aangehouden die ervan verdacht wordt witte heroïne als cocaïne te hebben verkocht in Amsterdam. De man heeft zich afgelopen zaterdag zelf gemeld, schrijft De Telegraaf.

De GGD van Amsterdam waarschuwt met een bord op het Leidseplein voor het gebruik van witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne.
De GGD van Amsterdam waarschuwt met een bord op het Leidseplein voor het gebruik van witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne. Foto ANP / Remko de Waal

De Amsterdamse politie heeft een man aangehouden die ervan verdacht wordt witte heroïne als cocaïne te hebben verkocht in Amsterdam. De 42-jarige man heeft zich afgelopen zaterdag zelf gemeld en is verhoord, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

Update 13.09: De verdachte is vanochtend voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft in elk geval de komende twee weken nog vastzitten, liet een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam weten aan persdienst ANP. De rechter-commissaris vond dat er genoeg “ernstige bezwaren” zijn om hem langer vast te houden.

Eind vorig jaar kwamen na het snuiven van de witte heroïne drie Britse toeristen om het leven. Zo’n twintig andere bezoekers van de hoofdstad moesten na gebruik van de drugs in het ziekenhuis worden behandeld. De politie begon een grote klopjacht. De GGD en de gemeente organiseerden een zeer zichtbare campagne, waarbij bezoekers van Amsterdam met grote borden en informatiefolders werden gewaarschuwd.

Update 8.38: Of de zoektocht naar mogelijke andere verdachten doorgaat,is niet duidelijk. Begin vorige maand maakte de politie bekend dat er mogelijk meerdere straatdealers in de stad zijn die witte heroïne als cocaïne verkopen. De politie kreeg namelijk uiteenlopende signalementen binnen van de dealers.

Zo gaf de politie eind februari beelden vrij van een dealer die de drugs had verkocht aan drie Deense toeristen die na gebruik onwel waren geworden. Diens uiterlijk komt niet overeen met kenmerken die slachtoffers vorig jaar noemden van de man die hun de drugs verkocht.

borden in de hele stad

De verdachte die zich heeft gemeld bij de politie deed dat naar aanleiding van de op tv uitgezonden beelden. Hij had zichzelf herkend. Zijn advocaat zei tegenover de Telegraaf dat de man niet wist dat het om witte heroïne ging.

Eind oktober overleed het eerste slachtoffer, daarna was het een tijdje rustig. Waarschuwingsborden die op het Leidseplein en Rembrandplein waren gezet, werden vervolgens weggehaald. Toen in november nog twee jongemannen stierven door de drugs werden de borden door de hele stad geplaatst.

meer dealers

Dat witte heroïne verkocht werd als cocaïne, is uitzonderlijk: de straatwaarde van witte heroïne ligt hoger dan die van cocaïne (70 tot 90 euro per gram, tegen 50 euro). Van cocaïne word je actief, van heroïne rustig. Als je te veel heroïne snuift klopt je hart langzamer en kun je een ademstilstand krijgen.

Ondanks intensief politiewerk, door zo’n twintig rechercheurs, werd de dealer niet direct aangehouden. De politie loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die zou leiden tot zijn aanhouding.